Metabolismul lipidelor: de ce ne îngrășăm pe măsură ce îmbătrânim

Metabolismul lipidelor încetinește pe măsură ce îmbătrânim. Asta duce la îngrășare, astfel că e nevoie de unele schimbări alimentare la anumite vârste.
Odată cu înaintarea în vârstă, foarte multe persoane încep să aibă probleme în menținerea unei greutăți normale.
Un nou studiu efectuat la Karolinska Institutet din Suedia a descoperit de ce luăm în greutate pe măsură ce îmbătrânim: Metabolismul lipidic în țesutul adipos scade în timpul îmbătrânirii și facilitează creșterea în greutate, chiar dacă nu mâncăm mai mult sau nu facem mai puțin exerciții fizice decât înainte. Studiul este publicat în revista Nature Medicine.
Oamenii de știință au studiat celulele grase la 54 de bărbați și femei pe o perioadă medie de 13 ani. În acea perioadă, toți subiecții, indiferent dacă au câștigat sau au pierdut în greutate, au arătat scăderi ale metabolismului lipidelor din țesutul adipos, adică viteza cu care lipidele (sau grăsimile) din celulele grase sunt eliminate. Cei care nu au compensat asta consumând mai puține calorii au câștigat în medie cu 20% în greutate, potrivit studiului realizat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia și Universitatea Lyon din Franța.
Metabolismul lipidelor, independent de alți faactori
Cercetătorii au examinat, de asemenea, metabolismul lipidelor la 41 de femei care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și modul în care rata metabolismului lipidelor le-a afectat capacitatea de a menține greutatea de la patru la șapte ani după operație. Rezultatul a arătat că doar cei care aveau o rată scăzută înainte de operație au reușit să-și crească metabolismul lipidelor și să-și mențină pierderea în greutate.
„Rezultatele indică pentru prima dată că procesele din țesutul nostru adipos reglează schimbările în greutatea corporală în timpul îmbătrânirii, într-un mod care este independent de alți factori”, spune Peter Arner, profesor la Departamentul de Medicină din Huddinge la Karolinska Institutet și unul dintre principalii autori ai studiului. "Acest lucru ar putea deschide noi modalități de a trata obezitatea."
Studiile anterioare au arătat că o modalitate de a accelera metabolismul lipidelor din țesutul adipos este prin mai mult exercițiu fizic. Această nouă cercetare susține această noțiune și indică în continuare că rezultatul pe termen lung al operației de pierdere în greutate s-ar îmbunătăți dacă este combinat cu o activitate fizică crescută.
„Obezitatea și bolile legate de obezitate au devenit o problemă globală”, spune Kirsty Spalding, cercetător senior la Departamentul de Biologie celulară și moleculară din Karolinska Institutet și un alt dintre principalii autori ai studiului. „Înțelegerea dinamicii lipidelor și a ceea ce reglementează dimensiunea masei de grăsime la om nu a fost niciodată mai relevantă”.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.