Metastazele, cum pot fi oprite. Proteina responsabilă de deplasarea celulelor canceroase a fost identificată

Angela Sabău |
Data publicării:

Metastazele ar putea fi oprite după ce oamenii de știință au descoperit cum se deplasează celulele canceroase în organism.

Cifrele statistice arată că 90% dintre bolnavii de cancer mor de la metastaze îndepărtate. Acesta apare atunci când celulele canceroase au capacitatea de a se deplasa în interiorul corpului și de a invada țesuturile sănătoase. Într-un studiu publicat în Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Montreal Spitalul de Cercetare Center (CRCHUM) au arătat rolul cheie pe care îl are o proteină numită Ran, în mobilitatea celulelor cancerigene ovariene. Ei au demonstrat că aceste celule nu pot migra din locurile canceroase fără ajutorul proteinei Ran.

Implicată în dezvoltarea și supraviețuirea cancerului, proteina Ran este adesea denumită o proteină de transfer, care sprijină în cea mai mare parte transportul între interiorul unei celule și nucleul ei. În celulele canceroase ovariene, echipa de cercetători, condusă de Dr. Anne-Marie Mes-Masson și Dr. Diane Provencher, a arătat că proteina Ran acționează ca un taxi pentru membrana celulară, pentru o altă proteină, RhoA, care este importantă în migrarea celulelor.

În celulele normale, RhoA poate face drumul direct la membrana celulara, dar în celulele cancerului ovarian, nu poate. Acesta trebuie să se lege de proteina Ran, în primul rând pentru a ajunge la membrana celulară. „Este cu adevarat nevoie de o plimbare", a spus Mes-Masson, un cercetător la CRCHUM, profesor la Université de Montréal și membru al Institutului de Cancer de Montréal. "În studiul nostru, am arătat că în celulele canceroase în care inhibăm acțiunea proteinei Ran, RhoA devine defalcată. Fără RhoA, celulele canceroase își pierd, apoi, capacitatea de a se muta, migra și invada țesuturile sănătoase".

Datorită bogatei experiențe în biochimie a primului autor, dr. Kossay Zaoui, echipa oamenilor de știință a reușit să explice, cel puțin parțial, de ce proteina Ran este atât de importantă într-o celulă canceroasă. În multe tipuri de cancer, expresia înaltă a lui Ran este adesea asociată cu rezultate slabe.

"Am demonstrat anterior că proteina Ran este o țintă terapeutică bună. Studiul nostru ne ajută să înțelegem când și la care pacienți cu cancer, abordarea noastră ar putea fi cea mai benefică. Deoarece celulele sănătoase nu au nevoie de proteina Ran să se deplaseze, putem viza celula canceroasă fără a ne atinge de celulele sănătoase. Bazându-ne pe constatările acestea, este probabil ca inhibarea proteinei Ran săfie, de asemenea, o strategie câștigătoare în alte tipuri de cancer”, a spus dr. Provencher, cercetator la CRCHUM, șef al diviziei de oncologie ginecologie, profesor la Université de Montréal și membru al Institutului de Cancer de Montréal.

Cercetări ample

Cercetătorii au început, deja, să dezvolte molecule mici care pot inhiba proteina Ran și le testează în modelele preclinice pe care le-au dezvoltat, pentru a arăta că pot încetini sau elimina dezvoltarea cancerului. Ei speră că, într-o zi, aceste medicamente noi vor fi disponibile în clinică pentru a trata pacientele cu cancer ovarian.

Timp de trei decenii, doctorii. Provencher și Mes-Masson au colaborat pentru a crea cea mai mare biobancă de specimene de cancer ovarian de la femei care au consimțit să participe la programul lor de cercetare. Ei au reușit să dezvolte și să caracterizeze liniile celulare din țesuturile tumorale, iar aceste linii celulare au fost esențiale pentru realizarea acestei lucrări.

Aceste linii celulare sunt acum utilizate de către grupurile de cercetare în domeniul cancerului ovarian la nivel mondial, pentru a efectua cercetări privind cancerul ovarian.

Potrivit Canadian Cancer Society, 2.800 de femei canadiene au fost diagnosticate cu cancer ovarian in 2017 și 1.800 au murit din cauza bolii. Aceasta este a cincea cauză principală de deces în America de Nord.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel