Miocardită după vaccin? Iată cum explică medicul Vasi Rădulescu acest efect advers rar

Angela Sabău |
Data publicării:
Atac de cord
Atac de cord

Medicul Vasi Rădulescu a explicat cazurile extrem de rare de miocardită, în urma vaccinului ARNm. 

Miocardita sau pericardita sunt efecte rare care pot să apară după vaccin ARNm. Totuși, cei care vor să se vaccineze trebuie să știe că aceste cazuri sunt extrem de rare și, până acum, a fost dovedit 1 la 5 milioane. 

Iată cum explică, medicul Vasi Rădulescu aceste cifre, pe blogul său personal:

„Haideți să vedem. Există raportat un risc de miocardită (și pericardită) după administrarea unui vaccin ARNm (adică Pfizer sau Moderna), mai frecvent în primele zile după doza 2, în special la băieții cu vârste între 12 și 19 ani.

Ce înseamnă miocardita? Pe scurt este inflamația miocardului, mușchiul inimii. Iar pericardita este inflamația pericardului, sacul ce învelește inima.

Ce simptome apar? Respirație grea (dispnee), durere toracică în zona inimii, presiune precordială, stare de leșin. Durerea se modifică odată cu respirația. Majoritatea formelor sunt ușoare-medii și reversibile.

Dar! Se recomandă oprirea dozei 2 (deci nu se mai face) dacă simptomele au apărut după doza 1. Se anunță desigur medicul. Se raportează efectele la Agenția Medicamentului (ANMDR la noi). Doza 2 se mai poate face doar dacă există o indicație fermă, cum ar fi copii sever imunocompromiși. Doza 2 se face aici sub supraveghere atentă.

Câte cazuri de miocardită au fost după vaccin? Un studiu amplu făcut în Israel pe vaccinul Pfizer a arătat 304 cazuri de miocardită din 5.100.000 persoane vaccinate. Din cele 304, doar 136 au putut fi definitiv sau probabil puse în relație cu vaccinul. 129 au fost cazuri ușoare care și-au revenit spontan. DOAR 1 a fost caz fulminant fatal. La 5.100.000 persoane vaccinate, această incidență este extrem de mică.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel