Mirosul, calmant sau stresant. Cum sunt afectate femeile

Monika Baciu |
Data publicării:
mirosul - FOTO: Freepik@volodymyr-t
mirosul - FOTO: Freepik@volodymyr-t

Mirosul unui bărbat poate calma sau stresa femeile. 

Mirosul unui bărbat poate fi calmant sau stresant. Mirosul unui bărbat își poate calma partenerul și poate provoca panică în rândul celorlalți, potrivit unui studiu de cercetare.

Oamenii de știință suspectează că puterea unică a mirosului de om se reduce în mod specific la puterea să - și sensibilitatea femeilor la acesta.

"Mirosul bărbaților este mai ușor de detectat, iar femeile au un simț al mirosului mai bun decât bărbații", spune Frances Chen, ph.D., profesor de psihologie la Universitatea din British Columbia, potrivit Fatherly.

Femeile au mai multe celule în bulbii lor olfactivi decât bărbații, contribuind la simțul mirosului lor maxim. 

"Bărbații tineri produc cel mai puternic miros, urmați de bărbați mai în vârstă, femei tinere, apoi femei mai în vârstă", potrivit Dr. George Preti, chimist și membru al Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.

Studiul s-a concentrat pe 96 de cupluri. Bărbații din grup au fost rugați să poarte un tricou curat timp de 24 de ore și au fost instruiți să țină lucrurile puternic mirositoare departe de îmbrăcăminte. Tricourile au fost apoi înghețate pentru a păstra mirosul.

Femeile au fost apoi rugate să miroasă un tricou aleatoriu dintr-o grămadă de haine uzate și neîngrijite. Așadar, li s-a atribuit un tricou purtat de un străin sau unul purtat de partener sau unul care nu a fost purtat deloc. 

Vezi și: Cât de sănătoase sunt friteuzele. Ce se întâmplă cu mâncarea atunci când o prăjești

Femeile au fost apoi supuse stresului. Femeile au fost supuse la un interviu stresant pentru a vedea dacă există o creștere a nivelului de cortizol. Acest lucru a fost calculat prin colectarea probelor de salivă în timpul și după un chestionar de stres. 

Unele femei au reușit să identifice corect cămașa partenerului lor doar din miros, iar nivelul lor de cortizol s-a dovedit a fi cel mai scăzut, atât înainte, cât și după test. Acest lucru a arătat echipei că femeile care au recunoscut mirosul partenerului au fost mult mai calme. 

Între timp, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că femeile care miroseau cămașa unui străin au arătat o creștere a nivelului de cortizol. Au avut niveluri mai ridicate de cortizol pe tot parcursul testului de stres, notează IB Times.

 "Descoperirile noastre sugerează că mirosul unui partener singur, chiar și fără prezența sa fizică, poate fi un instrument puternic pentru a ajuta la reducerea stresului”, a precizat Marlise Hofer, autorul principal al studiului și studentă absolventă a departamentului de psihologie al UBC într-un comunicat de presă.

Vezi și: Maioneza, bogată în vitamine și nutrienți. Ce avantaje ai dacă o consumi

Ce efect are mirosul femeilor asupra copiilor

Chen observă că unele studii au demonstrat modul în care mirosul laptelui matern poate reduce nivelul hormonilor de stres la copii, în timp ce șobolanii de laborator prezintă scăderi similare ale nivelului de cortizol atunci când se află în prezența șobolanilor familiari, presupunând că le pot mirosi.

Celebra lucrare din 1995, cunoscută sub numele de "studiul tricoului transpirat", a constatat, de asemenea, că atunci când bărbații purtau un tricou timp de două zile și apoi îl puneau într-o cutie, femeile erau cele mai atrase de mirosuri diferite genetic de ale lor). Alte studii de cercetare sugerează că 80% dintre femei miros intenţionat hainele murdare ale partenerului, comparativ cu 50% dintre bărbaţi.

Vezi și: Care este motivul pentru care barba albește înaintea părului din cap. La ce vârstă începe încărunțirea

Studiul propriu al lui Chen pe această temă, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, a implicat solicitarea bărbaților de a purta tricouri timp de 24 de ore fără produse deodorante sau parfumate și apoi atribuirea aleatorie a femeilor heterosexuale fie pentru a mirosi cămășile partenerilor lor, fie ale străinilor. 

Când femeile și-au mirosit partenerii, au raportat Chen și colegii, au experimentat mai puțin stres înainte și după testul de stres, în timp ce opusul a avut loc cu mirosuri de bărbați nefamiliari.

Ce se întâmplă când bărbații simt un miros familial

Deși pare clar că femeile beneficiază de mirosul partenerilor lor de sex masculin, nu există încă practic nicio cercetare disponibilă cu privire la modul în care bărbații reacționează la mirosul partenerilor lor de sex feminin, notează Chen. Până atunci, efectele potențial mai subtile ale mirosului feminin rămân un mister.

Ce hormon contribuie la mirosul corpului

Androstenolul chimic contribuie la mirosul natural al corpului. Bărbații produc mult mai mult din această substanță chimică decât femeile, iar nivelul de testosteron poate fi legat de producția acestor molecule, sugereaza cercetătorii unui studiu, potrivit Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel