Cât de sănătoase sunt friteuzele. Ce se întâmplă cu mâncarea atunci când o prăjești

Cât de sănătoase sunt friteuzele. Ce nu știai despre electrocasnicele care te scurtează timpul de preparare a alimentelor.
Cât de sănătoase sunt friteuzele. Mulți dintre noi folosim friteuzele pentru a prepara cartofii prăjiți și nu numai. Friteuzele cu aer sunt noile modele de electrocasnice care promit că sunt mult mai sănătoase, nefiind nevoie să adăugați ulei. Dar, totuși, aceste aparate de bucătărie gătesc mâncarea într-un mod mai sănătos decât friteuzele tradiționale?
Cum funcționează o friteuză de aer?
Friteuzele de aer par destul de miraculoase. Umpleți un coș cu mâncare, îl introduceți în dispozitiv și, după ce apăsați câteva butoane și aveți cartofii care sunt crocanți la exterior, dar încă fragezi la interior fără a fi nevoie de prea mult ulei.
Dar, în ciuda numelui lor, friteuzele de aer nu "prăjesc" mâncarea, în sine. Acestea lucrează prin "pulverizarea aerului cald în jurul materiilor prime pentru a promova contactul uniform dintre picăturile alimentare și de ulei în aer cald".
Vezi și: Maioneza, bogată în vitamine și nutrienți. Ce avantaje ai dacă o consumi
Cu alte cuvinte, fluxul de aer, combinat cu temperaturi de aproximativ 175 de grade până la 200 de grade Celsius, curăță stratul exterior fără a usca centrul. Deci, spre deosebire de friteuzele clasice, care se bazează pe scufundarea alimentelor în ulei sfârâit, friteuzele de aer funcționează prin circulația rapidă și uniformă a aerului cald.
Cu toate acestea, în timp ce aproape orice poate fi prăjit în friteuzele clasice, același lucru nu este valabil și pentru friteuzele de aer. De exemplu, friteuzele de aer nu se descurcă bine cu alimentele cu umiditate ridicată, cum ar fi brânza, potrivit Health.
Prin urmare, este posibil să nu puteți utiliza friteuza cu aer cald ca alternativă la prăjirea profundă pentru absolut totul. În schimb, alimentele care pot fi preparate în friteuza cu aer sunt:
- Tofu
- Semințe de dovleac
- Pui
- Legume cu conținut ridicat de amidon
Beneficiile potențiale ale unei friteuze cu aer
În general, friteuzele de aer pot fi o metodă sănătoasă de gătit în comparație cu friteuzele clasice. Atunci când se utilizează o friteuză cu aer, alimentele sunt de obicei mai slabe în grăsimi. Autorii unui articol din 2019 au remarcat că "procesul de prăjire cu ajutorul aerului permite prepararea unui produs care are un conținut scăzut de grăsimi".
Cu alte cuvinte, alimentele gătite într-o friteuză de aer pot include scăderea nivelului de grăsime.
Friteuzele de aer, de asemenea, pot reduce caloriile, deoarece acestea necesită semnificativ mai puțin ulei. De exemplu, alimentele prăjite cu aer pot avea nevoie doar de o linguriță de ulei. În schimb, doar o lingură de ulei absorbită în alimente în timpul prăjirii în friteuzele clasice adaugă aproximativ 120 de calorii.
Friteuzele de aer reduc cantitatea de acrilamidă din produsele alimentare
Alimentele prăjite în profunzime conțin cantități mari de acrilamidă - o substanță formată atunci când carbohidrații sunt încălziți la temperaturi ridicate - care este legată de bolile de inimă, potrivit unui studiu din 2021.
Acrilamida este clasificată ca fiind "anticipată în mod rezonabil a fi un cancerigen uman", pe baza studiilor pe animale care au constatat că aceasta poate duce la cancer.
Vestea bună este că friteuzele de aer par să producă cantități mai mici de acrilamidă. De fapt, cercetătorii au descoperit că puiul prăjit cu aer a redus formarea acrilamidei în comparație cu puiul prăjit în friteuza clasică.
Friteuze de aer nu produc compuși toxici
Uleiul folosit în friteuzele clasice poate elibera anumiți compuși toxici, mai ales atunci când acesta este utilizat des. În plus, atunci când uleiurile comestibile sunt reîncălzite iar și iar, calitatea se degradează. În acest caz și alimentele sunt afectate. Pot chiar să își piardă capacitatea antioxidantă.
Antioxidanții pot ajuta la întârzierea sau prevenirea unor cazuri de deteriorare a celulelor. Consumul de alimente cu mai puțini antioxidanți și produse secundare mai dăunătoare compromite sistemul de apărare antioxidant al organismului, crescând astfel riscul de îmbolnăvire. De asemenea, ar putea provoca inflamația vaselor de sânge (care reduce fluxul de sânge) și hipertensiune arterială.
Sfaturi pentru utilizarea unei friteuze de aer
O friteuză cu aer poate fi un mare plus pentru bucătăria ta dincolo de a fi o alternativă mai sănătoasă la o friteuză clasică. Folosind o friteuză de aer pentru a găti mâncarea poate fi o modalitate sănătoasă. Aparatul vă poate ajuta să vă gestionați greutatea și să reduceți substanțele chimice sau compușii care ar putea rezulta din alimentele cu prăjire profundă.
-
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.