Mirosul și efectul său nebănuit. Ce se întâmplă când dormim

Florina Pop / 20 Martie 2020 / 08:00
Nasul nu e singurul organ de simț al mirosului FOTO: pexels.com
Nasul nu e singurul organ de simț al mirosului FOTO: pexels.com

Mirosul ar îmbunătăți memoria, iar asta ar avea aplicații clinice, susține un nou studiu.

Miros, somn, memorie. Un studiu al cercetătorilor din Israel – de la între Universitatea Tel Aviv și Institutul de Știință din Weizmann – susține că mirosul are abilitatea de a evoca amintiri din trecut. În cercetare, publicată în revista Current Biology, s-a folosit o tehnică numită reactivarea țintită a memoriei ca să ajute voluntarii din studiu să îmbunătățească memoria pe termen scurt, potrivit medicalnewstoday.

32 de participanți la studiu au fost expuși la mirosul unui trandafir în timp ce le-au cerut să-și amintească locația cuvintelor de pe ecranul unui calculator, fie cele din partea stângă, fie cele din partea dreaptă. Conform sursei citate, echipa a testat memoria participanților despre locațiile cuvintelor, înainte de a trage un pui de somn de 2 ore. În timpul somnului, cercetătorii i-au expus, din nou, vreme de o oră, la același miros.

"Memoria subiecților a fost semnificativ mai bună pentru cuvintele prezentate pe partea afectată de miros decât memoria pentru cuvintele prezentate pe cealaltă parte. (...) Pentru stocarea de memorie pe termen lung, informațiile trec treptat de la hipocamp - o regiune a creierului care servește ca tampon temporar pentru amintiri noi - la neocortex. Dar modul în care se întâmplă această tranziție rămâne un mister nesoluționat", a explicat Ella Bar, cea care a condus studiul, potrivit sursei citate.

Rezultatele studiului arată că oamenii pot îmbunătăți memoria cu ajutorul mirosului și aceasta ar putea avea și aplicații clinice. Cercetătorii spun că tehnica lor ar ajuta la restabilirea memoriei persoanelor care au suferit o leziune cerebrală - un accident vascular cerebral, tulburări de stres posttraumatic (PTSD).

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy