Mirosul iubitului îți poate îmbunătăți somnul

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Somn odihnitor
Somn odihnitor

Mirosul al iubitului sau al iubitei poate îmbunătăți somnul, sugerează un studiu realizat de psihologii de la Universitatea Columbia Britanică.

Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au fost expuși peste noapte mirosului iubitului sau iubitei au avut un somn de mai bună calitate, chiar dacă partenerul lor nu era prezent fizic lângă ei/ele.

„Descoperirile noastre oferă noi dovezi că doar faptul că dormi având mrosul partenerului lângă tine îmbunătățește eficiența somnului. Participanții noștri au avut o îmbunătățire medie a eficienței somnului de peste 2%", a declarat Marlise Hofer, autorul principal al studiului și un absolvent al departamentului de psihologie de la Universitatea Columbia Britanică. „Am văzut un efect similar ca mărime cu administrarea de suplimente orale de melatonină - adesea folosită ca ajutor pentru somn".

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele despre somn de la 155 de participanți cărora li s-au oferit două tricouri cu aspect identic, pentru a le folosi ca pe niște perne - unul a fost purtat anterior de partenerul lor romantic, iar celălalt a fost purtat anterior de un străin sau era curat.

Pentru a surprinde mirosul corporal pe tricouri, partenerilor participanților li s-a oferit un tricou curat pe care să-l poarte timp de 24 de ore și li s-a cerut să se abțină de la utilizarea deodorantului și a produselor parfumate pentru corp, fumat, exercițiile fizice și consumul anumitor alimente care ar putea afecta mirosul lor corporal. Tricourile au fost apoi înghețate pentru a-și păstra mirosul.

Fiecare participant a primit apoi două tricouri pentru a le așeza deasupra pernelor, fără a i se spune care dintre ele este cel al iubitului/iubitei. Subiecții au petrecut două nopți consecutive dormind cu fiecare tricou. În fiecare dimineață, au completat un sondaj despre cât de bine s-au simțit odihniți. Calitatea somnului lor a fost, de asemenea, măsurată în mod obiectiv folosind un ceas cu actigrafie care le monitoriza mișcările pe parcursul nopții. La sfârșitul studiului, participanții au ghicit dacă tricourile cu care dormiseră au fost purtate anterior de partenerii de viață.

Dorm mai bine înconjurați de mirosul persoanei iubite

Participanții la studiul care va fi publicat în Psychological Science au raportat că s-au odihnit mai bine în nopțile când au crezut că dormeau cu mirosul partenerului. Mai mult, indiferent de convingerile lor cu privire la expunerea la miros, datele de la ceasurile de somn au indicat că somnul obiectiv s-a îmbunătățit atunci când participanții au fost efectiv expuși la mirosul partenerului lor.

„Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri este modul în care mirosul unui partener romantic poate îmbunătăți calitatea somnului chiar și dincolo de conștientizarea noastră", a spus Frances Chen, autorul principal al studiului și profesor asociat în departamentul de psihologie al UBC. „Datele colectate de ceasuri au arătat că participanții s-au învârtit și agitat mai puțin în somn atunci când au fost expuși morisului partenerilor, chiar dacă nu erau conștienți că asta miroseau".

Cercetătorii spun că prezența fizică a unui partener romantic pe termen lung este asociată cu rezultate pozitive pentru sănătate, cum ar fi un sentiment de siguranță, calm și relaxare, care ducw la un somn mai bun. Simulând apropierea fizică recentă, simplul miros al partenerului poate avea beneficii similare.

Hofer spune că stiudiul ar putea deschide calea pentru lucrări viitoare care examinează eficacitatea unor metode simple și eficiente de îmbunătățire a somnului. Spre exemplu, atunci când pleci în călătorie singur / singură, ai putea lua tricoul partenerului cu tine.

În prezent, cercetătorii recrutează participanți pentru un studiu pilot pentru a investiga dacă mirosul părinților poate îmbunătăți calitatea somnului copilului lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel