Modificările coloanei vertebrale, diagnostic. Diana Manolescu: Cresc în raport cu vârsta

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
modificarile coloanei vertebrale - FOTO: Freepik@kkhaosai
modificarile coloanei vertebrale - FOTO: Freepik@kkhaosai

Modificările coloanei vertebrale sunt mai des întâlnite la persoanele în vârstă. Provoacă dureri, dar și modificări ale posturii.

Modificările coloanei vertebrale precum hernia de disc, tasările vertebrale, scolioza și nu numai pot fi diagnosticate prin teste imagistice. Problemele coloanei vertebrale se referă la boli sau leziuni care afectează coloana vertebrală, cum ar fi stenoza spinală. Acestea provoacă simptome care includ dureri lombare, amorțeală și senzații de furnicături.

Există mai multe tipuri de afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot provoca durere și disconfort, iar aceste afecțiuni pot rezulta din:

- genetică

- îmbătrânire

- accidente

- leziuni, notează Medical News Today.

Afecțiunile coloanei vertebrale pot provoca dureri de spate, care este una dintre cele mai frecvente probleme medicale. O afecțiune a coloanei vertebrale este o boală sau o leziune care afectează în principal spatele sau coloana vertebrală. Coloana vertebrală este formată din cinci regiuni.

Majoritatea oamenilor se nasc cu 33 de oase vertebrale, dar unele oase din coccis se contopesc pe parcursul copilăriei. Acest lucru înseamnă că adulții au 24 de vertebre. Afecțiunile coloanei vertebrale pot provoca disconfort, durere și probleme de mobilitate.

Specialiștii, cum ar fi medicii și chirurgii ortopezi, se concentrează pe ajutorarea persoanelor cu afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Vezi și: Buruiana plină de vitamine și minerale. Scade hipertensiunea, protejează împotriva bolilor de inimă și previne diabetul

Simptome comune

Simptomele unei afecțiuni a coloanei vertebrale depind de diagnostic. Cu toate acestea, problemele coloanei vertebrale pot provoca unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

- dureri de spate și de gât

- amorțeală

- senzație de furnicături

- durere în picioare, în brațe sau în ambele

Modificările coloanei vertebrale, frecvente la vârstnici

”Hernia de disc, devierea scoliotică, tasările vertebrale, cifoza. Sunt câteva dintre afecţiunile coloanei vertebrale ce pot fi identificate cu ajutorul imagisticii medicale. Modificările (leziunile) degenerative ale coloanei vertebrale cresc în raport cu vârsta, fiind prezente la aproximativ 90% dintre persoanele de peste 70 ani.

Cu toate acestea, complicaţiile neurologice apar doar la 12% din populaţie”, arată conf. dr. Diana Manolescu - medic primar radiolog, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Vezi și: O vitamină comună, efect asupra atacurilor de cord. Efectul protector ar putea fi mai accentuat la cei care iau statine și alte medicamente pentru boli de inimă

Modificările coloanei vertebrale, mai multe tipuri

”Modificările degenerative de la nivelul coloanei vertebrale se pot clasifica IRM (imagistica prin rezonanţă magnetică) în 3 grade de severitate (clasificarea Modic).

Tipul 1 – reprezintă inflamaţia sau edemul corpilor vertebrali, ce asociază implicit inflamaţia măduvei osoase hematogene de la acest nivel;

Tipul 2 – este reprezentat de degenerările de tip osos, prin conversia măduvei osoase hematogene (roşie) în măduva osoasă.

Tipul 3 – reprezintă ultimul grad, acela de scleroza sau fibrozare”, mai notează medicul.

Vezi și: Cum avem grijă de creierul nostru. Ce trebuie să facem peste zi. Vlad Ciurea: Prima dată trebuie să bem apă, nu cafea. Pornește creierul. În jurul orei 19:00 este bine să oprești activitatea

Modificările coloanei vertebrale, diagnostic

”Pentru evaluarea imagistică a coloanei vertebrale pot fi folosite atât computer tomografia (CT), cât şi imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), în funcţie de afecţiunea care necesită a fi investigată sau de suspiciunea diagnostica. IRM are o aplicabilitate foarte bună pentru evaluarea leziunilor discale sau ale măduvei spinării/nervilor, în timp ce CT este folosit pentru leziunile osoase.

Cele mai frecvente modificări degenerative ce pot fi stabilite cu ajutorul investigaţiilor imagistice sunt:

Osteofitele (osteofitoza) – reprezintă creşteri/excrescenţe osoase (ciocuri) aflate în apropierea articulaţiilor; Acestea se dezvoltă în timp, fiind cauzate în principal de uzură articulară şi, în majoritatea cazurilor, nu cauzează simptome, însă pot, în anumite cazuri, determina dureri sau rigiditate la nivel articular.

Tasările vertebrale – reprezintă reducerea în înălţime a corpului vertebral. Cea mai frecventă cauză este osteoporoza, însă pot apărea şi în mod traumatic sau în caz de tumori;

Deshidratarea discală – reprezintă deteriorarea şi pierderea elasticităţii discului dintre doi corpi vertebrali, motiv pentru care înălţimea şi flexibilitatea acestuia se reduc.

Hernia de disc – reprezintă proiectarea nucleului discal în afară discului vertebral, putând produce simptome precum amorţeală, durere, slăbiciune la nivelul membrelor superioare/inferioare, în funcţie de zona afectată.

Vezi și: Cele șase motive pentru care nu trebuie să bei lichide reci în zilele caniculare. Cum îți afectează întregul organism

Devierea scoliotică a coloanei vertebrale, la un anumit nivel - reprezintă o deviere a axului coloanei vertebrale în plan frontal.

Cifoza – reprezintă o deviere antero-posterioară a coloanei vertebrale, aceasta deformându-se că o cocoaşă. Deşi cifoza toracala reprezintă o curbură normală a coloanei vertebrale, aceasta poate deveni patologică, dacă este prea accentuat, sau dacă apare la un alt nivel (de exemplu, în zona cervicală).

Din punct de vedere anatomic, coloana vertebrală este împărţită în patru regiuni, fiecare conţinând un anumit număr de vertebre – regiunea cervicală (7 vertebre), regiunea toracala (12 vertebre), regiunea lombară (5 vertebre), respectiv regiunea sacrală (5 vertebre sudate) şi regiunea coccigiană (4-5 vertebre). Vertebrele sunt despărţite între ele de către discul intervertebral, care are rol de amortizor între structurile osoase”, mai notează conf. dr. Diana Manolescu - medic primar radiolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel