Buruiana plină de vitamine și minerale. Scade hipertensiunea, protejează împotriva bolilor de inimă și previne diabetul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
buruiana plina de vitamine si minerale - FOTO: Freepik@romancost
buruiana plina de vitamine si minerale - FOTO: Freepik@romancost

Buruiana plină de vitamine și minerale asigură funcționarea optimă a organismului. Ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce riscul de apariție al bolilor cardiovasculare.

Buruiana plină de vitamine și minerale este și gustoasă. Este vorba de iarba grasă, considerată o buruiană. Cu toate acestea, este, de asemenea, o legumă comestibilă și foarte nutritivă.

De fapt, iarba grasă este încărcată cu tot felul de nutrienți, inclusiv acizi grași omega-3.

Iarba grasă, ce este

Iarba grasă este o legumă verde, cu frunze, care poate fi consumată crudă sau gătită. Este cunoscută din punct de vedere științific sub numele de Portulaca oleracea. Această plantă suculentă conține aproximativ 93% apă. Are tulpini roșii și frunze mici, verzi. Are un gust ușor acrișor sau sărat, asemănător cu cel al spanacului și al cresonului.

Poate fi folosită în multe dintre aceleași moduri ca spanacul și salata verde, cum ar fi în salate sau sandvișuri. Iarba grasă crește în grădini și în crăpăturile de pe trotuare, dar se poate adapta și la condiții mai aspre. 

Vezi și: O vitamină comună, efect asupra atacurilor de cord. Efectul protector ar putea fi mai accentuat la cei care iau statine și alte medicamente pentru boli de inimă

Iarba grasă, profil nutrițional

De asemenea, este bogată în multe substanțe nutritive. O porție de 100 de grame (3,5 oz) conține:

- Vitamina A (din betacaroten): 26% din VD.

- Vitamina C: 35% din VD.

- Magneziu: 17% din VD.

- Mangan: 15% din VD.

- Potasiu: 14% din VD.

- Fier: 11% din VD.

- Calciu: 7% din DZR.

De asemenea, conține cantități mici de vitaminele B1, B2, B3, acid folic, cupru și fosfor, notează Healthline.

Vezi și: Cum avem grijă de creierul nostru. Ce trebuie să facem peste zi. Vlad Ciurea: Prima dată trebuie să bem apă, nu cafea. Pornește creierul. În jurul orei 19:00 este bine să oprești activitatea

Iarba grasă, bogată în acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi importante pe care organismul nu le poate produce. Prin urmare, trebuie să le obținem din alimentație. În timp ce iarba grasă are un conținut scăzut de grăsimi totale, o mare parte din grăsimile pe care le conține sunt sub formă de acizi grași omega-3.

De fapt, ea conține două tipuri de acizi grași omega-3, ALA și EPA. ALA se găsește în multe plante, dar EPA se găsește mai ales în produsele de origine animală (cum ar fi peștele gras) și în alge.

În comparație cu alte verdețuri, este excepțional de bogată în ALA. Conține de 5-7 ori mai mult ALA decât spanacul. Interesant este faptul că conține și urme de EPA. Această grăsime omega-3 este mai activă în organism decât ALA și, în general, nu se găsește în plantele care cresc pe uscat

Vezi și: Cele șase motive pentru care nu trebuie să bei lichide reci în zilele caniculare. Cum îți afectează întregul organism

Iarba grasă, încărcată cu antioxidanți

Iarba grasă este bogată în diverși antioxidanți și compuși vegetali benefici:

Vitamina C: Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este un antioxidant care este esențial pentru menținerea pielii, mușchilor și oaselor.

Vitamina E: Conține niveluri ridicate de o formă de vitamina E numită alfa-tocoferol. Aceasta poate proteja membranele celulare de deteriorare.

Vitamina A: Conține beta-caroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. Vitamina A este cunoscută mai ales pentru rolul său în sănătatea ochilor.

Melatonină: De asemenea, conține melatonină, un hormon care vă poate ajuta să adormiți. De asemenea, are și alte câteva beneficii.

Betalaină: Sintetizează betalaine, antioxidanți care s-au dovedit a proteja particulele de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) de deteriorare.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar. Care e cauza și care e primul semn pe care să nu-l ignori. Natalia Motaș: Îmi pare rău să spun. E parșiv ca boală

Iarba grasă, sursă de minerale

Iarba grasă este, de asemenea, bogată în mai multe minerale importante. Este o sursă bună de potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Un aport ridicat de potasiu a fost legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral și poate reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă.

Iarba grasă este, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu, un nutrient incredibil de important, implicat în peste 300 de reacții enzimatice din organism. Magneziul poate proteja împotriva bolilor de inimă și a diabetului de tip 2.

De asemenea, conține și puțin calciu, cel mai abundent mineral din organism. Calciul este important pentru sănătatea oaselor. Se găsesc, de asemenea, fosfor și fier, în cantități mai mici.

Plantele mai bătrâne, mai mature, pot conține cantități mai mari de minerale decât plantele tinere.

Vezi și: Ciocolata, nocivă pentru rinichi. Manu: Ai voie să mănânci o bucățică de ciocolată, cu o condiție. În anii ‘90 oamenii își pierdeau rinichiul, erau operați de două-trei ori pe aceleași rinichi

Iarba grasă, conținut de oxalați

Pe de altă parte, purpura conține, de asemenea, cantități mari de oxalați. Acest lucru poate fi o problemă pentru persoanele care au tendința de a dezvolta pietre la rinichi, deoarece oxalații pot contribui la formarea acestora.

Oxalații au, de asemenea, proprietăți antinutritive, ceea ce înseamnă că pot interfera cu absorbția de minerale precum calciul și magneziul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel