O vitamină comună, efect asupra atacurilor de cord. Efectul protector ar putea fi mai accentuat la cei care iau statine și alte medicamente pentru boli de inimă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
o vitamina comuna - FOTO: Freepik
o vitamina comuna - FOTO: Freepik

O vitamină comună ar putea preveni atacul de cord. 

O vitamină comună poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord, arată noi cercetări. Știm că vitamina D este benefică pentru organismul nostru, dar faptul că administrarea ei sub formă de supliment în plus față de o dietă are sau nu beneficii reale pentru sănătate a fost mult timp dezbătut. Cel mai recent studiu pe această temă sugerează că astfel de suplimente pot reduce riscul de atac de cord.

Deși cercetarea raportează doar o mică oscilație a riscului unui ”eveniment cardiovascular major” atunci când se ia vitamina D, este cu siguranță utilă pentru a afla relația dintre aceștia și alți factori de sănătate.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar. Care e cauza și care e primul semn pe care să nu-l ignori. Natalia Motaș: Îmi pare rău să spun. E parșiv ca boală

Este al doilea cel mai mare studiu de până acum care analizează suplimentele de vitamina D și riscul de boli cardiovasculare, potrivit autorului principal al studiului, epidemiologul Rachel Neale de la Institutul de cercetare medicală QIMR Berghofer din Australia, potrivit Science Alert. 

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 21.302 pacienți cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani.

”Studiul nostru a constatat că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, iar efectul protector ar putea fi mai accentuat la cei care iau statine și alte medicamente pentru boli de inimă”, spune Neale.

Vezi și: Cele șase motive pentru care nu trebuie să bei lichide reci în zilele caniculare. Cum îți afectează întregul organism

Vitamina D previne atacul de cord

Participanților la studiu li s-a administrat fie un supliment de vitamina D, fie un placebo timp de până la cinci ani, aproximativ 80% dintre cei din grupul cu vitamina D luând în continuare suplimentele la sfârșitul celor cinci ani.

În grupul de vitamina D, 6% dintre participanți au suferit un eveniment cardiovascular major, comparativ cu 6,6% dintre participanții care au luat un placebo. În ceea ce privește atacurile de cord în mod specific, rata a fost cu 19% mai mică în grupul cu vitamina D, în timp ce nu a existat nicio diferență în ceea ce privește rata de accident vascular cerebral.

Statisticile au arătat un beneficiu mai mare de pe urma suplimentelor de vitamina D pentru cei care luau statine sau o altă formă de medicament pentru sănătatea inimii atunci când a început studiul - o altă constatare interesantă de explorat în continuare.

”Nu suntem siguri de ce se întâmplă acest lucru. Ar putea fi un indicator al unui risc mai mare la începutul studiului, astfel încât să existe mai multe posibilități de îmbunătățire”, spune Neale.

Vezi și: Cum avem grijă de creierul nostru. Ce trebuie să facem peste zi. Vlad Ciurea: Prima dată trebuie să bem apă, nu cafea. Pornește creierul. În jurul orei 19:00 este bine să oprești activitatea

Vitamina D, doar cu recomandarea medicilor

Cercetătorii sunt dornici să sublinieze că nimeni nu ar trebui să înceapă să ia suplimente de vitamina D pentru inimă fără a consulta mai întâi un medic - în special persoanele în vârstă cu afecțiuni existente.

Între timp, dezbaterea privind suplimentele continuă. Dacă sunteți interesat să stimulați vitamina D mai mult în mod natural, răspunsul este multă lumină solară și alimente, inclusiv pește gras și gălbenușuri de ou.

”În timp ce studiile controlate randomizate anterioare nu au constatat că administrarea de suplimente este benefică pentru acest rezultat, concluziile studiului D-Health Trial sugerează că este prematur să spunem că suplimentarea cu vitamina D nu modifică riscul”, spune Neale.

Cercetarea a fost publicată în BMJ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel