Mononucleoza sau boala sărutului, doar la copii și adolescenți?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Virusul care dă mononucleoza sau boala sărutului se transmite prin secreții orale
Virusul care dă mononucleoza sau boala sărutului se transmite prin secreții orale

Este mononucleoza - numită și boala sărutului - o boală care îi poate afecta doar pe copii sau adolescenți? Ei bine, nu! Pentru o parte dintre adulți ea poate fi foarte periculoasă. Iată ce spune un expert de la Harvard.

„Trebuie să facem distincția între boală, mononucleoza - numită și boala sărutului -, și virusul care, cel mai adesea, este cauza bolii, virusul Epstein-Barr (EBV). Majoritatea ființelor umane devin infectate cu EBV la începutul vieții, de obicei în anii adolescenței. Odată ce suntem infectați, virusul rămâne în corpul nostru pentru tot restul vieții. El e „adormit" în interiorul unora din celulele noastre, apoi se „înnoiește" periodic pentru a se multiplica și pentru a continua să infecteze alte celule. Iar ulterior „adoarme" din nou", arată dr. Anthony L. Komaroff, redactorul-șef al Harvard Health Letter.

La om, infecția cu virusul EB are loc în urma contactului cu secreţiile orale.

Cum afectează adulții

Pentru mulți, virusul este inofensiv, dar pentru o mică parte dintre oameni poate declanșa boli devastatoare.

„Pentru cei mai mulți dintre noi, atunci când ne-am infectat pentru prima dată, virusul ne provoacă doar snicurgerea nasului sau niciun simptom, în conformitate cu cercetările realizate de mine și de alții. Unii oameni (o minoritate) dezvoltă însă mononucleoză, o boală care de obicei durează câteva săptămâni și apoi dispare. La foarte puțini oameni, de obicei la ani după infecția inițială, virusul poate declanșa mai multe tipuri diferite de cancer", arată dr. Anthony L. Komaroff.

Odată luat virusul, rămâi cu el toată viața

Dar cum poate un virus să controleze un astfel de spectru larg de boli?

„Nu avem răspunsuri specifice. Răspunsul general este că toți suntem programați genetic pentru a răspunde într-un mod special la o infecție cu un anumit microb, că programul genetic este diferit în fiecare dintre noi și că modul în care organismul nostru răspunde la microb definește boala. Deci virusul care probabil a cauzat mononucleoza unei adolescente se găsește deja în adult și va fi acolo pentru cea mai mare parte a vieții", conchide specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel