Tehnica ce operează creierul uman. Dr. Dan-Răzvan Benția: E un fel de Waze sau Google Maps. Este fabuloasă! Vă dați seama?

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Neuronavigatia - Foto: Freepik @pixaflow
Neuronavigatia - Foto: Freepik @pixaflow

Tehnica minune considerată de medici Waze-ul sau Google Maps-ul medicinei. "Vă dați seama? Ne arată în timp real unde suntem în operație".

"Am mai evoluat într-o direcție foarte importantă. Noi la ora actuală putem face ceea ce se numește neuronavigație. E un fel de Waze. Cine nu folosește Waze și Google Maps la ora actuală?!", a declarat dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Neuronavigația este o tehnologie avansată în domeniul medical care oferă chirurgilor și neurologilor o modalitate precisă de a naviga în interiorul creierului uman în timpul intervențiilor chirurgicale.

Această metodă inovatoare utilizează imagini tridimensionale ale creierului și instrumente de navigație computerizate pentru a ghida chirurgii în timp real.

"Atenție! Nu înlătură șoferul mașinii!", spune medicul.

Asta le spun și tinerilor chirurgi. Nu înlătură șoferul mașinii. Mâna chirurgului rămâne esențială.

Se achiziționează printr-un program complex, un RMN și un CT pentru navigație și ele se fuzionează înainte de operație. După care, cu niște scule minune nouă ne arată tot timpul unde suntem față de leziune în cap. 

Vă dați seama? Deci ca Waze: ia-o la dreapta, ia-o la stânga. Ce spune tot timpul în timpul drumului ne ajută să ajungem pe o cale cât mai bună, mai scurtă uneori. Nu întotdeauna cea mai scurtă cale cea mai bună pentru Dumnezeu.

Câteodată trebuie aleasă o altă cale mai lungă, dar în general o cale cât mai scurtă și mai eficientă către procesul patologic. E un mare pas înainte.

Neuronavigație craniană. Acum avem și neronavigație spinală. Deci ne arată în câmp magnetic, în timp real, unde suntem în operație. 

Este fabuloasă!", a mai spus dr. Dan-Răzvan Benția.

O componentă esențială a neuronavigației este utilizarea imaginilor medicale avansate, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT).

Aceste imagini detaliate permit crearea unei hărți tridimensionale precise a creierului, inclusiv a structurilor anatomice și a eventualelor leziuni sau tumori. Această hartă virtuală devine apoi instrumentul principal pentru ghidarea chirurgilor în timpul procedurii.

Neuronavigația oferă multiple avantaje în domeniul neurochirurgiei. În primul rând, permite intervenții chirurgicale mai precise, reducând riscul de leziuni la nivelul țesuturilor sănătoase și îmbunătățind rezultatele chirurgicale.

În al doilea rând, este utilă în cazul tumorilor cerebrale sau a altor afecțiuni, unde localizarea precisă și eliminarea completă sunt critice pentru succesul tratamentului.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel