Neurotrauma Treatment Simulation Center (NTSC), program educațional unic pentru profesioniștii din domeniul neurotraumatologiei

Sonia Baciu |
Data publicării:
Neurotrauma Treatment Simulation Center. FOTO Pexels @ Anna Shvets
Neurotrauma Treatment Simulation Center. FOTO Pexels @ Anna Shvets

Trei medici din România, participanți la acest proiect, un program de instruire și perfecționare medicală neurologică al Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară.

Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN), în parteneriat cu patru mari institute medicale din Austria și Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), a dezvoltat și implementat în premieră un program educațional unic pentru profesioniștii din domeniul neurotraumatologiei la Centrul de simulare a tratamentului pentru traumatismele cranio cerebrale (TCC) din Viena, program la care a participat și delegația României, compusă din trei medici specialiști neurologi.            

”La doar câteva zile de la încheierea Celui de-al XIX Congres al Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology (AMN), eveniment care a reunit peste 500 de cercetători, medici primari și specialiști, precum și medici rezidenți din 18 țări, AMN a implementat, în premieră internațională, programul NTSC dedicat îmbunătățirii substanțiale a actului medical neurologic în tot ceea ce privește tratarea traumatismelor cranio-cerebrale.

Astfel, pe parcursul celor cinci zile ale NTSC, 18 medici neurologi din Filipine, Mexic, Egipt, Polonia, Slovacia și România au participat la acest program educațional de perfecționare medicală condus de reputați profesori din Germania și Austria precum Helmut Trimmel, Christian Matula, Johannesc Leitgeb, Andreas Winkler și Peter Lackner.

“Noul program de instruire și perfecționare medicală neurologică al Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară este unul complex și complet din perspectiva tratării traumatismelor cranio cerebrale și este menit să dezvolte substanțial abilitățile cursanților și totodată să consolideze informațiile și tehnicile medicale pe care aceștia și le-au însușit până la momentul NTSC care de altfel, oferă și un bun prilej medicilor delegați aflați în acest program să-și împărtășească experiența clinică și totodată să dezvolte și un alt proiect important al AMN, PRESENT - registrul internațional al pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale” a declarat Prof. Dr. Dafin Mureşanu, secretarul general al World Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (WAMN)  şi președinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS)”, potrivit unui comunicat de presă al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN).

Trei medici români au participat la primul proiect NTSC

”Totodată, având suportul Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) al căror președinte este Prof.Dr. Dafin Mureșanu, tinerii medici neurologi români, Dr.Iulia Vădan, Dr. Victor Dabala și Dr. Vlad Adrian Pădurean au participat la acest program inovativ, pentru a-și dezvolta abilitățile în tratarea traumatismelor cranio-cerebrale, însușindu-și astfel cele mai noi și performante tehnici de abordare medicală neurologică. 

“Neurotrauma Treatment Simulation Center (NTSC) a pus, în primul rând, accentul pe multidisciplinaritatea echipei medicale ca factor determinant în eficientizarea tratamentului și a recuperării pacienților care au suferit un traumatism cranio-cerebral și totodată, în cadrul programului s-au construit noi direcții de abordare în ceea ce privește îmbunătățirea substanțială a actului medical aferent acestor pacienți prin soluția inovatoare pe care o oferă PRESENT - primul registru internațional dedicat patologiei cerebrale traumatice, reprezentanții celor șase delegații internaționale exprimându-și încântarea și dorința de a implementa cu rapiditate noua soluție PRESENT în sistemele medicale din țările lor de proveniență, pentru a avea o mai bună evidență a cazurilor și o mai bună colaborare între unitățile spitalicești pentru eficientizarea tratamentului acestor pacienți”, a declarat medicul specialist neurolog, Iulia Vădan.

“Ca un rezultat al participării mele la NTSC, am întâlnit delegații diverse din punct de vedere cultural, dar care se confruntă cu probleme legate de acelasi obiectiv:  Strângerea calitativă a datelor legate de traumatismele cranio-cerebrale. Printr-un efort comun, consider că implementarea registrului PRESENT este evenimentul cel mai important pentru evoluția managmentului modern, multidimensional al TCC”, a precizat medicul rezident neurolog Victor Dabala.

La rândul său,  medicul rezident neurochirurg, Vlad Adrian Pădurean a subliniat că “experiența NTSC Viena m-a învățat să privesc îngrijirea pacientului și din punctul de vedere al colegilor din specialitățile medicale conexe neurochirurgiei și cu siguranță că în cele 5 zile ale programului am reușit să-mi lărgesc orizontul profesional, iar pentru aceasta le rămân foarte recunoscător organizatorilor și inițiatorilor acestui amplu proiect”.

Obiectivele Neurotrauma Treatment Simulation Center  (NTSC)

Pe parcursul celor 5 zile ale NTSC, cursanții au traversat mai multe etape de lucru, într-un training complex care implică noi abordări medicale din perspectiva tratării pacienților cu traumatisme cranio cerebrale post neurotraumă. Astfel, NTSC a îmbinat partea teoretică cu cea practică, cursanții fiind instruiți atât în centrul de simulare a tratamentului aferent TCC și de reabilitare terapeutică din Viena, cât și prin cursurile inedite atât din perspectivă cazuistică și a cercetării științifice medicale, cât și din cea organizatorică în tot ceea ce privește dezvoltarea conceptelor de tratament interdisciplinar și a planurilor de implementare a acestor noi noțiuni specifice în sistemele medicale ale țărilor incluse în programul NTSC.

Periodic, echipe multidisciplinare din 6 țări vor dezvolta o înțelegere comună pentru nevoile complexe ale pacienților cu TCC pentru fiecare etapă a tratamentului în care aceștia vor fi integrați. Se va pune accentul pe abordarea inovativă a tratamentelor în sfera tulburărilor cognitive, comportamentale și depresive în îngrijirea acută, precum și pe acordarea celor mai importanți indicatori de calitate ai îngrijirii medicale și integrarea și monitorizarea pacienților prin capabilitatatea și extensia registrului PRESENT. Dezvoltarea continuă și accelerată a colaborării între medicii specialiști implicați în „lanțul de recuperare” al pacientului – și formarea echipelor medicale multidisciplinare sunt alte obiective prioitare ale NTSC.

De altfel, potrivit AMN munca în echipă multidisciplinară și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța urmăririi pe termen lung a evoluției pacienților cu TCC sunt principalele obiective ale programului NTSC, iar ciclic, 6 delegații de țară vor fi invitate să participe cu 3 medici cu experiență implicați în activitatea medical curentă în lanțul de tratament după neurotraumă. La sfârșitul programului, fiecare delegație de țară va prezenta un plan privind modul în care poate fi implementat un tratament multidisciplinar al neurotraumatismului.

Programul NTSC este realizat de Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN), în parteneriat cu 4 instituții de sănătate de top din Viena și susținut de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) și are ca principal obiectiv formarea unor echipe medicale multidisciplinare internaționale care se vor concentra, prin abordări innovative, către recuperarea pacientului cu TCC”, se mai arată în comunicatul menționat.

Vezi și: “PRESENT”, primul registru al pacienților cu Traumatisme Cranio-Cerebrale (TCC). Europa, peste 2,5 milioane de cazuri noi, România, peste 60.000

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel