Nivel crescut de zahăr în sânge în sarcină, pericol pentru mamă și copil

Dana Lascu |
Data publicării:
Plumbul din sângele mamei influențează sănătatea copilului
Plumbul din sângele mamei influențează sănătatea copilului

Când nivelul zahărului în sânge crește în timpul sarcinii, mama și copilul plătesc în egală măsură prețul. Mama are risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în anii de după naștere, iar pruncul ei va fi predispus la obezitate.

Femeile cu glicemie crescută în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 după naștere, constată un nou studiu. Iar asta se întâmplă indiferent dacă o femeie a dezvoltat sau nu diabet gestațional în timpul sarcinii, au remarcat cercetatorii.

Bebelușii ar putea fi, de asemenea, afectați și ei: copiii născuți de aceste femei sunt mai predispuși la obezitate, a constatat același studiu.

Glicemia, factor de risc

Pentru mame, nivelul ridicat de zahăr în sânge este un factor important de risc pentru dezvoltarea ulterioară a unor astfel de niveluri anormale, care pot duce la diabetul de tip 2”, a declarat cercetătorul Dr. Boyd Metzger, profesor emerit la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago, citat de medicinenet.com.

Asta este un risc separat de diabet zaharat, decât cel al supraponderalilor sau obezilor", a continuat el.

Pentru analiza lor, Metzger și colegii săi au folosit datele dintr-un studiu național care a urmat mamele și copiii lor timp de 10-14 ani de la naștere, în SUA.

Rezultatele studiului inițial au arătat că o creștere modestă a glicemiei atrage după ea o creștere a ratei complicațiilor pentru copil, înainte și după naștere.

Or, echipa lui Metzger a constatat că efectele negative ale nivelului de zahăr din sânge, chiar și crescut modest, s-au extins, atât pentru mamă, cât și pentru copil, pe mai mult de un deceniu.

Mamele, 11% risc să facă diabet

Printre femeile cu glicemie crescută în timpul sarcinii, aproape 11% au dezvoltat diabet de tip 2, în 10 până la 14 ani de la naștere, și aproximativ 42% au avut pre-diabet, au arătat cercetătorii.

Printre femeile care nu au avut o glicemie crescută în timpul sarcinii, doar aproximativ 2% au avut diabet de tip 2 și doar peste 18% au fost pre-diabetice după naștere.

În total, aproape 4.700 de mame au fost testate pentru diabet zaharat de tip 2, pre-diabet sau alte probleme legate de glicemie.

Copiii, 19% risc de obezitate

În plus, cercetătorii au studiat mai mult de 4.800 de copii, legat de supraponderabilitate și obezitate. Oamenii de știință au constatat că 19% dintre copiii născuți de mame cu niveluri ridicate de zahăr în sânge în timpul sarcinii au fost obezi, comparativ cu 10% dintre copiii de mame care au avut niveluri normale.

Studiul a fost publicat, pe 11 septembrie, în The Journal of the American Medical Association.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel