Nivelul ridicat de testosteron la bărbați, asociat cu un risc mai mare de melanom

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Cercetătorii au descoperit că bărbații cu niveluri ridicate de testosteron prezintă un risc crescut de a dezvolta un cancer de piele potențial mortal.

Unul din 36 de bărbați și una din 47 de femei din Marea Britanie vor fi diagnosticați cu cancer de piele cu melanom în viața lor, potrivit Cancer Research UK. S-a spus că 86% din cazurile de melanom erau prevenibile, cauzate în mod obișnuit de expunerea la soare, dar se pare că alți factori au jucat un rol în creșterea riscului, inclusiv vârsta și genetica.

Nivelurile de testosteron pot fi, de asemenea, un factor, cel puțin la bărbați. „Au existat dovezi indirecte pentru testosteron și melanom înainte, dar aceasta este prima dată când am reușit să analizăm direct hormonii din sânge”, a spus dr. Eleanor Watts, primul autor al cercetării de la Universitatea din Oxford. „Deși am mai văzut asocieri de cancer de prostată, de sân și de endometru [cu testosteron], aceasta este prima dată când am văzut o asociere cu risc de melanom la bărbați”.

Scriind în Jurnalul Internațional al Cancerului, Watts și colegii săi au raportat că au studiat date referitoare la nivelurile de testosteron din probele de sânge colectate de Marea Britanie Biobank de la 182.600 de bărbați și 122.100 de femei aflate în postmenopauză cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Toți participanții au fost liberi de cancer timp de cel puțin doi ani după prelevarea probelor și nu au luat medicamente legate de hormoni la începutul studiului.

Cercetătorii au analizat atât nivelul total de testosteron din probele de sânge, cât și nivelurile care circulau liber - cu alte cuvinte, testosteronul care nu era legat de proteine. Apoi au folosit registre naționale și înregistrări NHS pentru a explora evoluția participanților și decesele de cancer.

Rezultatele arată că până în 2015-16, după ce au fost urmăriți în medie timp de 7 ani, 9.519 bărbați și 5.632 femei în postmenopauză - 5,2% și respectiv 4,6% dintre participanți - au fost diagnosticați cu cancer malign. Nu au fost incluse cazurile de cancer de piele care nu erau melanom.

Echipa a luat apoi în considerare o serie de factori, inclusiv etnie, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool și activitatea fizică pentru a explora dacă a existat o corelație între nivelurile de testosteron și anumite tipuri de cancer.

Rezultatele arată că pentru bărbați, niveluri mai ridicate de testosteron, fie liber, fie total, au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta melanom malign. Într-adevăr, fiecare creștere de 50 pmol / L a testosteronului liber a crescut riscul de a dezvolta acest cancer cu 35%. Potrivit lui Watts, 90% dintre bărbații incluși în studiu au avut concentrații libere de testosteron între 130 pmol / L și 310 pmol / L. potrivit theguardian.com.

Printre alte constatări, nivelurile mai ridicate de testosteron care circulă liber au fost asociate cu un risc mai mare de cancer de prostată la bărbați, în timp ce la femeile aflate în postmenopauză, nivelurile mai ridicate de testosteron, indiferent dacă circulă liber sau în total, au fost asociate cu un risc mai mare de endometru și cancer mamar.

Dar există limitări. "Este foarte greu de spus cu siguranță că testosteronul are aceste efecte, mai degrabă decât un alt biomarker legat de acesta", a spus Watts, adăugând că sunt necesare cercetări suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel