Ochi, afecțiuni frecvente și cum să le tratezi

Dana Lascu |
Data publicării:
Multe afecțiuni fac ochii să fie obosiți și să lăcrimeze abundent
Multe afecțiuni fac ochii să fie obosiți și să lăcrimeze abundent

Ochi care lăcrimează toată ziua, sunt uscați, ustură sau sunt iritați ori răniți. Ceea ce pare a fi un simptom minor are brusc un efect major asupra vederii. Luați-vă inima în dinți și mergeți la medicul oftalmolog, pentru că în majoritatea cazurilor există o soluție pentru aceste probleme ori pentru disconfort.

La ochi, de multe ori ne apar probleme precum lăcrimarea excesivă sau uscăciunea, câteodată ne ustură, sunt iritați sau răniți. „90% dintre cazuri, afectările sunt frecvente și temporare", spune dr. Matthew Gardiner, oftalmolog la Clinica pentri orchi și urechi (Eye and Ear Infirmary) din Massachusetts, afiliată la Harvard.

El a alcătuit o listă cu câteva probleme comune ale ochilor și sfaturi despre cum să le remediezi pe fiecare în parte.

Ochi roșii

Ori de câte ori ochiul este iritat - fie că este din cauza prafului, a alergiilor sau a uscăciuneii - răspunsul ochiului este de a se înroși. „Vasele mici de sânge din ochi se umflă deoarece conțin mai mult sânge și asta vă face să aveți ochi roșii", explică dr. Gardiner.

Remediu: Important e să consultați medicul. Acesta vă poate recomanda lacrimi artificiale care conțin tetrahidrozolină. Dar nu vă faceți un obicei din a folosi constant aceste soluții. „Medicamentul face ca roșul din ochi să dispară, dar ochii tăi pot deveni dependenți de el. În acest caz, când oprești administrarea o să te trezești că ochii ți se înroșesc mai mult ca înainte, a explicat dr. Gardiner. Tratarea unei afecțiuni care stă la baza înroșirii este un plan mai bun. Există lacrimi artificiale fără tetrahidrozolină, mai sigure și care vă ajută să scăpați de roșeață.

Mâncărimi la ochi

Când ochii tăi te mmănâncă în așa hal încât vrei să te scarpini, cauza este adesea o alergie. Ar putea fi o alergie sezonieră, sau ar putea fi o reacție la o loțiune sau o cremă cosmetică.

Remediu: tratarea alergiilor subiacente cu antihistaminice orale vă va ajuta. Exemplele includ fexofenadina sau loratadina. Ai nevoie de ceva mai puternic pentru ochii tăi? Dr. Gardiner recomandă picături oftalmice topice antihistaminice, cum ar fi cele cu ketotifen sau picături oftalmice cu prescripție, cu olopatadină.

Cruste sau mizerie adunată la ochi

Resturile care se adună în ochi au câteva cauze diferite. „Daca ochii lăcrimează, lacrimile se pot usca într-un material cristalin, nisipos, pe pleoapele tale. Daca e ceva mai grav sau mai consistent, atunci e fie puroi de la o infecție cum ar fi conjunctivita sau mucus de la alergii severe", explică Dr. Gardiner.

Remediul: tratarea unei afecțiuni subiacente (cum ar fi alergiile) va reduce această afectare a ochilor. Pentru o infecție bacteriană, medicul dumneavoastră poate prescrie picături cu antibiotice sau un unguent. Dacă infecția este cauzată de un virus, va trebui să așteptați până când acesta va dispărea singur, de obicei în câteva zile.

Ochii uscați sau care ustură

Senzațiile de uscăciune, usturime sau de nisip în ochi sunt rezultatul unei modificări a calității sau cantității lacrimogene. Calitatea lacrimilor se schimbă atunci când există un blocaj în glandele din jurul ochiului care produc uleiuri naturale pentru a păstra ochiul umectat și a ajuta la reținerea apei. Cantitatea lacrimi se schimbă atunci când glandele lacrimogene nu produc suficientă lichid, ceea ce este obișnuit pe măsură ce îmbătrânim. Unele afecțiuni inflamatorii (cum ar fi sindromul Sjögren) pot provoca și ochi uscați.

Iar ochii uscați pot fi agravați dacă stați toată ziua cu privirea în gadget-uri electronice (telefon, tabletă, calculator), fără să clipiți. De fiecare dată când clipiți, aplicați din nou un strat umed peste ochi (filmul lacrimal). Când nu clipiți suficient, ochii se usucă.

Remediu: Pentru a îmbunătăți calitatea lacrimală, Dr. Gardiner recomandă aplicarea compreselor calde pe ochi timp de cinci minute, de două ori pe zi, pentru a ajuta la degajarea glandelor de ulei. Pentru a îmbunătăți cantitatea de lacrimi, puteți utiliza lacrimi artificiale sau medicul dumneavoastră poate prescrie ciclosporină oftalmică pentru a stimula glandele lacrimogene ca să producă mai multe lacrimi. O altă soluție: dopuri pentru canalele lacrimale. „Luăm dopuri de silicon și le punem în deschiderea canalelor de scurgere a lacrimilor, astfel încât lacrimile să dureze mai mult. De obicei, aceste dispozitive rezistă aproximativ șase luni", spune dr. Gardiner.

Ochii prea umezi

Atunci când conductele de scurgere ale lacrimilor devin blocate, aveți ochi umezi. Aceeași stare poate apărea, de asemenea, atunci când ochii reacționează la praf sau la alergeni, ei pompând lacrimi pentru a se curăța de iritanți.
„Trebuie să tratăm cauza de bază a iritației, cum ar fi alergiile. Trebuie să-ți dai seama ce cauzează problema și să o elimini, sau putem verifica blocajele în sistemul de drenaj al lacrimilor", spune dr. Gardiner.

Când te duci să vezi un doctor?

Dacă simptomele nu persistă și reușești cu măsuri elementare de igienă să scapi de probleme e bine. Dar, dacă simptomele persistă, este timpul să vizitați un medic - mai ales dacă ochiul este foarte umflat, dacă vederea vă e afectată sau dacă aveți dureri", atrage atenția dr. Gardiner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel