Onicofagia. Obiceiul de a-ți roade unghiile creează multe probleme de sănătate

DCMedical Team |
Data publicării:

Sunt mulți oameni care au obiceiul să-și roadă unghiile. Uneori este un comportament temporar, dar devine problematic dacă se repetă. Acest obicei poartă denumirea de onicofagie, caracterizată prin mușcarea necontrolată a unghiilor. Dintre numeroasele tulburări obsesiv-compulsive, onicofagia ar putea provoca multe inconveniente. 

Potrivit WebMd, nu se știe încă dacă acest obicei este genetic. Se specifică însă că părinții care își mușcă unghiile sunt copiați de copiii lor. 

Onicofagia poate rezulta și din stres emoțional sau mental. Persoanele nervoase, preocupate, anxioase sau deprimate au acest obicei de a-și roade unghiile. Pe de altă parte, unii își rod unghiile din plictiseală. 

În contextul pandemiei de coronavirus, acest gest stârnește multe reacții, deoarece băgatul degetelor în gură crește riscul de a te infecta cu COVID-19. 

Consecințe posibile

Deși onicofagia nu constituie un pericol grav pe termen lung, dezavantaje există:

1. Unghiile devin din ce în ce mai inestetice.

2. Poate afecta zâmbetul: Când îți rozi unghiile, este posibil să ciupești și din dinți. Și mai alarmant, ar putea afecta modul în care funcționează maxilarul.

3. Te poți îmbolnăvi: pe mâini și sub unghii trăiesc germeni care pot ajunge în gură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel