Oxigenoterapia, când este utilizată. Tratament pentru bolile cronice sau oboseală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
oxigenoterapia - FOTO: Freepick
oxigenoterapia - FOTO: Freepick

Oxigenoterapia este indicată în tratamentul mai multor afecțiuni pulmonare și chiar în cazul stopului cardiorespirator.

Oxigenoterapia este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind ”medicament” esențial. Terapia cu oxigen poate fi salvatoare în unele situații. Aceasta este o metodă medicală prin care se ridică cantitatea de aer inspirat în alveolele pulmonare.

Oxigenul, necesar pentru funcționarea organismului

As. univ. Adra Trusculescu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, explică în ce afecțiuni poate fi folosită oxigenoterapia.

”Celulele organismului au nevoie de oxigen pentru a produce energie, iar acesta este preluat din aerul respirat. Oxigenul pătrunde din plămâni în sânge şi, pe calea circulaţiei sangvine, se deplasează către organe şi ţesuturi.

Anumite afecţiuni pot scădea nivelul oxigenului circulant, iar aceasta va conduce la instalarea unor simptome precum senzaţia de lipsa de aer(dispnee) sau respiraţie ineficientă, oboseala ori starea de confuzie. În final, se pot produce modificări care deteriorează structurile şi funcţiile organismului. Terapia cu oxigen poate contracara aceste neajunsuri.

Oxigenoterapia sau terapia cu oxigen reprezintă o metodă de ameliorare a stărilor de hipoxie (condiţie patologică caracterizată prin aportul unei cantităţi insuficiente de oxigen la nivelul ţesuturilor din organism), frecvent utilizată în cadrul programelor de prim-ajutor în cazul stopului cardio-respirator sau în alte afecţiuni severe, şi care are rolul de a creşte concentraţia de oxigen în aerul inspirat”, arată medicul.

Vezi și: Ce este sindromul Raynaud. Cauze, simptome și tratament. Femeile sunt cele mai afectate

Concentrație mai mare de oxigen

Oxigenoterapia este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind ”medicament” esențial.

”În termeni medicali, oxigenoterapia reprezintă administrarea de oxigen în concentraţii mult mai mari decât cel prezent în aerul atmosferic (20,9%), având drept scop corectarea deficitului de oxigen apărut la nivelul ţesuturilor, definind starea patologică de hipoxie tisulară.

În prezent, O2-terapia se află pe lista de medicamente esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) fiind considerată eficientă şi sigură. Studii actuale atestă ca oxigenul este cel mai frecvent tratament administrat în spitalele din ţările dezvoltate”, mai notează medicul.

Vezi și: Ce să faci în cazul unui înec cu mâncare. Manevra Heimlich salvează vieți

Cum se realizează oxigenoterapia

Valorile normale ale saturaţiei de oxigen la individul tânăr în repaus sunt de 95-98%, dar coboară şi la 93% după 70 de ani.

”Se acceptă că nu se poate produce hipoxie tisulară câtă vreme hemoglobina este saturata în oxigen de peste 90%. Oxigenoterapia este disponibilă pe bază de recomandare medicală de la furnizorul de servicii medicale; poate fi administrat în spital, pe durata internării, sau se poate administra la domiciliu.

Aşadar, nevoia de oxigen administrat suplimentar poate fi pe termen scurt sau mai lung. Oxigenoterapia poate fi utilizată atât în cadrul tratamentului unor afecţiuni acute severe (precum insuficientă respiratorie acută, insuficientă cardiacă acută, edemul pulmonar acut, infecţii respiratorii acute, pneumonie, bronhopneumonie, infarct miocardic acut, insuficientă circulatorie acută - şoc cardiogen, şoc hipovolemic său şoc toxico-septic; hemoragii, anemii severe), cât şi în cadrul tratamentului unor afecţiuni cronice (insuficientă respiratorie cronică, insuficientă cardiacă cronică, bronhopneumopatia cronică obstructivă, cancerul bronho-pulmonar, afecţiuni sistemice cronice severe, caracterizate prin deprimarea respiraţiei, emfizemul pulmonar, fibroză pulmonară, paralizie, cifoza, cifo-scolioza, pectus excavatus”, mai explică as. univ. Adra Trusculescu.

Mai multe feluri de terapii cu oxigen

În funcţie de condiţii şi perioada în care este necesară administrarea de oxigen, pot fi descrise mai multe forme de oxigenoterapie:

Oxigenoterapia de lungă durata-OLD (administrată în cadrul tratamentului unor boli cronice) în gestionarea la domiciliu a bolilor cronice

Oxigenoterapia administrată în cazul exacerbărilor bronhopneumopatiei cronice obstructive

Oxigenoterapia de scurtă durată (administrată în cadrul tratamentului unor afecţiuni acute)

Oxigenoterapia administrată în condiţii de ambulator

Oxigenoterapia administrată în condiţii speciale (în cadrul îngrijirilor paliative, pentru reabilitare pulmonară, călătorii, etc.)

Oxigenoterapia este o unealtă medicală extrem de utilă, deoarece permite corectarea precoce a deficitului de oxigen în organism, determinând ameliorarea bolii de fond.

Oxigenoterapia determina corectarea hipoxemiei, creşterea toleranţei şi a rezistenţei la efortul fizic în cazul afecţiunilor respiratorii severe, îmbunătăţirea modului de funcţionare a ventriculilor drept şi stâng, îmbunătăţirea funcţiei cerebrale, ameliorarea dispneei şi corectarea hipertensiunii pulmonare, mai explică medicul pneumolog.

Vezi și: Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel