Pacienții infectați cu COVID-19 și operați, risc crescut de deces postoperator

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: MAPN
Foto: MAPN

Un nou studiu global arată că riscul de deces la pacienții infectați cu COVID-19 care au supuși unei intervenții chirurgicale este mult mai mare.

Un nou studiu realizat la nivel mondial și publicat în The Lancet (link studiu) arată că în rândul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care au suferit o intervenție chirurgicală, rezultatele post-operatorii sunt substanțial mai proaste și că ratele de mortalitate sunt mai mari decât cele ale pacienților cu intervenții similare dar care nu erau infectați.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au examinat datele medicale de la 1.128 de pacienți din 235 de spitale, răspândite în 24 de țări cu precădere în Europa, deși au contribuit și spitale din Africa, Asia și America de Nord.

În total, mortalitatea la 30 de zile de studiu a fost de 23,8%. Mortalitatea a fost disproporționat de mare în toate subgrupurile, inclusiv chirurgia electivă (18,9%), chirurgia de urgență (25,6%), chirurgia minoră, cum ar fi apendicectomia sau repararea herniei (16,3%) și chirurgie majoră, cum ar fi chirurgia șoldului sau cancerul de colon (26,9%) ).

Bărbații, riscul cel mai mare

Studiul a identificat că rata mortalității a fost mai mare la bărbați (28,4%) față de femei (18,2%), iar la pacienții cu vârsta de peste 70 de ani (33,7%) față de cei cu vârsta sub 70 de ani (13,9%). În plus față de vârstă și sex, factorii de risc pentru decesul postoperator includ prezența unor probleme medicale preexistente grave (comorbidități), dacă pacienții au trecut printr-o intervenție chirurgicală pentru cancer, dacă au fost supuși unor proceduri majore și dacă sunt supuși unei intervenții chirurgicale de urgență.

Aneel Bhangu, lector principal în chirurgie la Universitatea din Birmingham  și coautor al studiului a explica că, „în mod normal, ne-am aștepta ca mortalitatea pentru pacienții cu chirurgie minoră sau electivă să fie sub 1%, dar studiul nostru sugerează că la pacienții SARS-CoV-2 aceste rate ale mortalității sunt mult mai mari, atât în ​​chirurgia minoră (16,3%), cât și în chirurgia electivă (18,9%). De fapt, aceste rate de mortalitate sunt mai mari decât cele raportate chiar și pentru pacienții cu cel mai mare risc înainte de pandemie; de ​​exemplu, în Marea Britanie din 2019 Auditul național de laparotomie de urgență a raportat o mortalitate de 30 de zile de 16,9% la pacienții cu cel mai mare risc, iar un studiu anterior din 58 de țări a raportat o mortalitate de 30 de zile de 14,9% la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de urgență cu risc ridicat. "

„Recomandăm ca pragurile chirurgicale în timpul pandemiei SARS-CoV-2 să fie majorate în comparație cu practica normală. De exemplu, bărbații în vârstă de 70 de ani și care suferă o intervenție chirurgicală de urgență prezintă un risc deosebit de mare de mortalitate, astfel încât la acești pacienți se poate încerca amânarea procedurilor. "

Sensibili la complicații pulmonare

Pacienții supuși unei intervenții chirurgicale sunt un grup vulnerabil cu risc de expunere la SARS-CoV-2 în spital. Ei pot fi deosebit de sensibili la complicații pulmonare ulterioare, datorită răspunsurilor inflamatorii și imunosupresive la chirurgie și la ventilație mecanică. Studiul a constatat că, în general, în cele 30 de zile după intervenția chirurgicală, 51% dintre pacienți au dezvoltat o pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută sau au necesitat, neașteptat, ventilație. Acest lucru poate explica mortalitatea ridicată, deoarece majoritatea (81,7%) pacienților care au murit au prezentat complicații pulmonare.

Co-autorul raportului Dmitri Nepogodiev, cercetător de la Universitatea din Birmingham, a arătat că „la nivel mondial, aproximativ 28,4 milioane de operațiuni elective au fost anulate din cauza pandemiei cauzate de COVID-19. Datele noastre sugerează că a fost decizia corectă de a amâna operațiunile la un moment dat, când pacienții riscau să fie infectați cu SARS-CoV-2 la spital. Acum, este nevoie urgentă ca guvernele și furnizorii de servicii de sănătate să investească în mijloacele de siguranță, ca pe măsură ce secțiile de chirurgie revin la normal siguranța pacienților să fie asigurată. Asta include echipament adecvat de protecție pentru personalul medical, stabilirea unor căi rapide pentru testarea înainte de operație a pacienților (...)”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel