Pacienți sedați și legați la ATI. Colegiul Medicilor din România vine cu PRECIZĂRI

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Bolnav
Bolnav

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România vin cu o serie de precizări privind procedurile aplicate în secțiile ATI în cazul pacienților COVID.

”Sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară”, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor din România într-un comunicat de presă. Aceștia fac o serie de precizări în cazul pacienților internați în secțiile ATI.

”În urma informațiilor apărute în mass-media privind procedurile aplicate în cazul pacienților COVID-19 internați în secțiile ATI din unele spitale din țară, Colegiul Medicilor din România face următoarele precizări:

Sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu își autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mișcări necontrolate.

În unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar și ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect și eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop.

Trebuie precizat că medicul ATI este cel calificat să identifice și să stabilească balanța între sedarea minim necesară și contenție, în funcție de starea și particularitățile fiecărui caz în parte.

„Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile științifice și educația medicală continuă, iar evoluția stării pacientului, precum și specificul fiecărui caz în parte determină deciziile și conduita terapeutică, bineînțeles în conformitate cu ghidurile și protocoalele aplicabile. Pentru ca rezultatele să fie optime, este nevoie de personal medical în număr suficient și bine pregătit, dotare corespunzătoare și infrastructură în conformitate cu Medicina anului 2021. Pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare și bine pregătită, echipamente și să își desfășoare activitate într-un spațiu adecvat. De altfel, acesta este un apel lansat în repetate rânduri în ultima perioadă de Colegiul Medicilor din România”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

Pentru a oferi numai câteva exemple în privința numărului de medici: în România există 304 medici la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. în cazul ATI, în România sunt 5 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici, potrivit reprezentanților specialității de ATI.

În ceea ce privește specific situația prezentată în mass-media de la secția ATI a Spitalului Județean Sibiu, înțelegem că autoritățile și reprezentanții unității medicale desfășoară anchete și verificări, iar Colegiul Medicilor din România nu se poate pronunța punctual, pe acest caz, până la finalizarea acestora”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel