Papilomavirus, medicamente pentru cancer care tratează infecția cu HPV

Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic

Infecțiile cu HPV au cauzat în întreaga lume 266.000 de decese survenite în urma cancerului de col uterin în anul 2012, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Oamenii de știință au găsit între timp că medicamentele destinate tratării cancerului ar putea rezolva și infecțiile cu HPV.

Experimentele preclinice efectuate de cercetătorii Universității din Alabama și din Birmingham (UAB) sugerează ca medicamentele pentru cancer vorinostat, belinostatul și panobinostatul ar putea trata infectiile cauzate de papilomavirusuri umane.

Laboratorul prof.dr. Louise Chow și al lui Thomas Broker, doctor în cadrul Departamentului UAB Biochimie și Genetică Moleculară, a descoperit că programul productiv al HPV depinde de diferențierea epiteliului într-un epiteliu plin de grosime, scuamos. Mai mult, HPV reactivează replicarea AND-ului gazdă în aceste celule diferențiate, astfel încât proteinele de replicare și substraturile devin disponibile pentru a susține amplificarea ADN viral.

Cercetătorii au reprodus un epiteliu scuamos uman complet diferențiat prin cultivarea keratinocitelor umane primare pe o interfață aer-media timp de două până la trei săptămâni. În 2009, laboratorul a dezvoltat un model revoluționar pentru o cultură plută de keratinocite umane primare infectate cu HPV-18, permițând o amplificare robustă a ADN-ului HPV-18 și producția de descendenți virală infecțioși.

Această cultură plută productivă este un model ideal pentru investigarea preclinică a potențialilor agenți anti-HPV. Oamenii de știință au observat că vorinostatul a inhibat în mod eficient amplificarea ADN-ului HPV-18 și producția de virusuri. Foarte important, vorinostat a indus și moartea celulară programată numită apoptoză într-o fracțiune de celule diferențiate. Moartea celulelor ar putea fi atribuită ruperii ADN-ului atunci când replicarea ADN-ului cromozomal a fost întreruptă. Rezultate similare s-au obținut cu doi inhibitori suplimentari HDAC, belinostat și panobinostat.

Echipa UAB a examinat, de asemenea, modul în care vorinostatul a afectat nivelurile și funcțiile oncoproteinelor virale și a descris mecanismele care au condus la moartea celulară programată în culturile infectate cu HPV-18. Concluzia cercetătorilor a fost că
vorinostat inhibă multe HDAC-uri, astfel încât s-ar putea întrerupe nu numai replicarea cromozomială, ci și replicarea ADN-ului viral.

,,Agenti terapeutici siguri, eficienți și necostisitori sunt de urgență necesari. Pe baza acestor studii detaliate, sugerăm că inhibitorii HDAC sunt compuși promițători pentru tratarea infecțiilor HPV benigne", a spus prof.dr. N. Sanjib Banerjee principalul autor al studiului.
Echipa UAB a raportat, de asemenea, că vorinostatul a provocat moartea extensivă a celulelor în culturile plută de linii celulare dysplastice și canceroase care adăpostesc HPV-16. HPV-16 și HPV-18 sunt HPV-urile cele mai răspândite, cu grad ridicat de risc, responsabile pentru producerea cancerelor anogenitale și orofaringiene după cum informează Medicalxpress.com.

Screeningul prin frotiuri Papanicolau sau teste ADN HPV a redus ratele de deces în țările dezvoltate, comparativ cu regiunile mai puțin dezvoltate ale globului. Totuși, aproximativ 12.200 de femei din Statele Unite sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel