Paralizia corzilor vocale, legătura cu bolile degenerative. Codruț Sarafoleanu: Am început să facem reeducarea deglutiției cu anumite trucuri

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
paralizia corzilor vocale - FOTO: Freepik@gpointstudio
paralizia corzilor vocale - FOTO: Freepik@gpointstudio

Paralizia corzilor vocale poate să apară din mai multe cauze, iar pacienții își pierd abilitatea de a mânca. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, a explicat cum pot cei afectați să își recapete simțurile.

Paralizia corzilor vocale apare atunci când mișcarea mușchilor care îți controlează vocea nu mai funcționează. Se întâmplă atunci când impulsurile nervoase la cutia vocală (laringe) sunt perturbate. Acest lucru duce la paralizia mușchilor corzilor vocale. Paralizia corzilor vocale poate face dificilă vorbirea și chiar respirația. Asta pentru că corzile vocale, numite și pliuri vocale, fac mai mult decât să producă sunet. 

Cauzele posibile ale paraliziei corzilor vocale includ leziuni ale nervilor în timpul intervenției chirurgicale, infecții virale și anumite tipuri de cancer. Tratamentul pentru paralizia corzilor vocale implică, de obicei, o intervenție chirurgicală și, uneori, terapie vocală.

Vezi și: Fast-food-ul, acceptat din când în când. Nutriționist: Mâncați cu toată atenția în farfurie

Paralizia corzilor vocale, tratament

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, de ce este nevoie de colaborarea cu medicii neurologi atunci când apare paralizia corzilor vocale. 

”Sunt foarte multe entități patologice care au răsunet în ORL. Paraliziile corzilor vocale pun pacienții în situația unei insuficiențe respiratorii, a unei disfonii sau a fenomenelor de aspirație cu dezvoltarea unor pneumonii de aspirație pentru că saliva ajunge în arborele respirator.

Sunt o serie întreagă de disfonii spasmotice și multe din bolile degenerative cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson au răsunet în sfera ORL, nu doar pe partea de comunicare, de laringe, dar și pe partea de olfacție și a patologiei senzoriale. 

Este ușor de înțeles cum colaborarea cu neurologii decurge foarte bine și este foarte importantă pentru că de cele mai multe ori, pacientul nu poate să beneficieze doar de anumite tratamente ORL, necesită și suportul neurologic. 

Este un progres faptul că am început să facem reeducarea deglutiției la pacienții care au tulburări de deglutiție, sau tot felul de alte tulburări de deglutiție, după tratamente chirurgicale, după radioterapii, după accidente vasculare cerebrale și pe lângă anumite trucuri pe care le învață, există și posibilitatea unei stimulări electrice neuro-musculare care să reabiliteze funcțional musculatura din zonă. 

Făcând și electromiografii în zona faringiană și laringiană putem să avem un bilanț lezional foarte clar și o predicție asupra recuperării funcționale în sensul în care vedem dacă mai există o oarecare activitate electrică de care să putem beneficia sau să o putem stimula pe respectivele traiecte nervoase”, a explicat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Paralizia corzilor vocale, simptome

Corzile vocale sunt două benzi flexibile de țesut muscular care stau la intrarea în trahee. Când vorbești, acestea se adună și vibrează pentru a face sunet. În restul timpului, corzile vocale sunt relaxate într-o poziție deschisă, astfel încât să puteți respira. În cele mai multe cazuri de paralizie a corzilor vocale, doar o singură coardă vocală este paralizată. Paralizia ambelor corzi vocale este o afecțiune rară, dar gravă. Acest lucru poate provoca dificultăți de vorbire și probleme semnificative cu respirația și înghițirea.

Semnele și simptomele paraliziei corzilor vocale pot include:

- Răgușeală

- Respirație zgomotoasă

- Dificultăți de respirație

- Pierderea tonalității vocale

- Sufocare sau tuse în timp ce înghițiți alimente, băuturi sau salivă

- Necesitatea de a respira frecvent în timp ce vorbiți

- Incapacitatea de a vorbi tare

- Pierderea reflexului

- Tuse

- Curățarea frecventă a gâtului

Vezi și: Sarcina și melasma, afecțiunea ce apare la jumătate dintre gravide. Care sunt procedurile dermatocosmetice permise

Paralizia corzilor vocale, cauze

În paralizia corzilor vocale, impulsurile nervoase către cutia vocală (laringe) sunt perturbate, provocând paralizia mușchiului. Dar unele cauze cunoscute pot include:

Leziuni ale corzilor vocale în timpul intervenției chirurgicale. Intervenția chirurgicală pe sau în apropierea gâtului sau a pieptului superior poate duce la deteriorarea nervilor care servesc cutia vocală. Intervenții chirurgicale care transportă un risc de deteriorare includ intervenții chirurgicale la tiroidă sau glandele paratiroide, esofag, gât, și piept.

Leziuni ale gâtului sau pieptului. Traumatismele la nivelul gâtului sau pieptului pot răni nervii care servesc corzile vocale sau cutia vocală în sine.

Accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral întrerupe fluxul de sânge în creier și poate deteriora o parte a creierului care trimite mesaje corzile vocale.

Tumori. Tumorile, atât canceroase, cât și necanceroase, pot crește în sau în jurul mușchilor, cartilajelor sau nervilor care controlează funcția cutiei vocale și pot provoca paralizia corzilor vocale.

Infecţii. Unele infecții, cum ar fi boala Lyme, virusul Epstein-Barr și herpesul, pot provoca inflamații și pot deteriora direct nervii din cutia vocală. Există unele dovezi că infecția cu COVID-19 poate provoca paralizia corzilor vocale.

Afecțiuni neurologice. Anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson, pot duce la paralizia corzilor vocale, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel