Sarcina și melasma, afecțiunea ce apare la jumătate dintre gravide. Care sunt procedurile dermatocosmetice permise

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sarcina si melasma. FOTO: Freepik
sarcina si melasma. FOTO: Freepik

Melasma este una dintre afecțiunile dermatologice cu care se confruntă viitoarea mamă, iar pentru tratarea acesteia tehnicile sunt limitate. Află cum poți scăpa de ”masca sarcinii”.

Melasma este o afecțiune a pielii caracterizată prin pete maronii sau gri-albastre sau pete asemănătoare pistruilor. Este adesea numită ”masca sarcinii”.

Melasma apare din cauza supraproducției de celule care dau culoarea pielii tale, dar mai ales din cauza modificărilor hormonale, prn creșterea de estrogen și progesteron. Această afecțiune este una comună, iar cee ace trebuie să rețină gravidele este că melasma este inofensivă. Mai mult, că există o serie de tratamente care pot ajunta, dar și să melasma dispare după câteva luni de la naștere.

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, a precizat care sunt procedurile estetice la care pot recurge femeile în perioada sarcinii, dar și care sunt procedurile total interzice, oferind în același timp o alternativă pentru ca și gravidele să se simtă bine în pielea lor.

”Motivele pentru care se adresează gravidele cabinetului ermatologic sunt apariția melasmei, pe durata sarcinii. Apare la peste jumătate dintre femei în a doua jumătate a sarcinii și atunci, bine-înțeles că ele își doresc să scape de petele pigmentare. Din păcate nicio procedură pe care o efectuăm în cabinet de tip laser, peeling chimic agresiv sau anumite produse nu pot fi folosite în timpul sarcinii.

Pentru melasmă, specific, este interzisă folosirea de hidrochinonă, una dintre cele mai eficiente substanțe de depigmentare, și de arbutină.

Însă pot folosi protecție solară cu rol de prevenție și asta este cea mai importantă etapă, iar la gravide recomandăm protecție solară cu filtru mineral, nu chimic, pentru că nu se absoarbe, pot folosi pe durata sarcinii vitamina C, extrem de eficientă pentru petele pigmentare. Pot folosi acid glicolic în concentrație mică, de 10%, însă niciuna dintre procedurile pentru melasmă nu pot fi efectuate pe durata sarcinii”, a explicat dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog.

Sarcina și acneea

De cele mai multe ori acneea se ameliorază în sarcină, însă sunt și situații în care se declanșează în sarcină sau se agravează.

”Este total interzisă folosirea în sarcină de retinoizi. Nici măcar cei mai slabi retinoizi nu pot fi folosiți în sarcină. De asemenea, dacă avem un ten mai seboreic sau acceic, nu folosim în sarcină acid salicilic decât eventual într-o spumă de spălare, sub 2% pe care o clătim repede și nu folosim peroxid de benzoil. La fel, nu folosim sistemic retinoizi sau antibiotici din clasa tetraciclinelor. Dar dacă totuși avem un ten mixt-gras putem folosi aciz azelaic, putem folosi acid lactic, putem folosi acid glicolic”, a mai spus medicul.

În ceea ce privesc procedurile injectabile, cele cu acid hialuronic sau cu toxină botulinică, nici acestea nu sunt recomandat eîn perioada sarcinii. ”Nu există suficiente studii care să susțină nici măcar siguranța acidului hialuronic, care este o substanță naturală. Deci ne ferim de aceste proceduri. La fel ne ferim de toate procedurile cu laser”, a subliniat dermatologul.

Sarcina și procedurile permise

Totodată, medicul a precizat care sunt procedurile permise în timpul sarcinii, în cadrul cabinetului dermatologic. Acestea sunt:

- microdermoabraziunea, adică exfolierea mecanică a tenului;

- infuziile cu oxigen activ și substanțe active de tipul acid hialuronic, peptide, vitamine. 

Legat de semnele pe care le lasă sarcina pe față, mamele pot să introducă în rutina acestora se numără acidul hialuronic, vitamina C, niaminamide, acid glicolic, acid lactic, acestea fiind printre produsele permise atât în sarcină, cât și în perioada de alăptare.

Sarcina și lăuzia, legătura cu frumusețea părului

O altă problemă ridicată de către femeile însărcinate este legată de căderea părului, într-o cantitate considerabilă, după momentul nașterii. În acest sens, medicul a ținut să sublinieze că nu trebuie ca femeile să se sperie, iar explicația sa a fost una foarte interesantă.

”Practic pe toată durata sarcinii, din cauza încărcăturii noastre hormonale, nu cade apropae niciun fir de păr. Acesta arată extraordinar de bine în sarcină. Și toată această cantitate de păr, să spunem, care trebuia să cadă de-a lungul celor 9 luni, va cădea la aproximativ trei luni după ce naștem până la vârsta deun an a copilului.

Nu trebuie să ne panicăm. Aici putem să facem terapii, de exemplu terapii cu plasmă proprie sau anumite substanțe, însă minoxidilul, atenție, este și el interzis, atât în sarcină, cât și în alăptare”, a explicat medicul.

Vezi și: Testul simplu ce pune diagnosticul de diabet în sarcină. Care sunt riscurile pentru mamă și făt

Dependența de acidul hialuronic, MIT demontat. Dr. Panțuru: Este una emoțională

”Acidul hialuronic este o substanță de umplere, el se găsește sub două forme, în afară de cel din creme, cel pentru mezoterapie, care se injectează în derm pentru a menține hidratarea, pentru a stimula colagenul, care într-adevăr, nu are rezultate imediate, respectiv cel mai dens, mai consistent, care se folosește pentru a reface volumul, pentru a umple ridurile, acolo rezultatele sunt vizibile imediat, în cabinet”, a explicat dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Mituri și adevăruri despre acidul hialuronic

Astfel, în cadrul emisiunii, medicul a spulberat câteva dintre miturile legate de acidul hialuronic, susținând că acesta crează doar o dependență emoțională, nicidecum una fizică. Și totul pentru că folosirea lui. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel