Părul de pisică, purtător de boli. Ce măsuri de prevenție să iei

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
parul de pisica foto:freepik@wirestock
parul de pisica foto:freepik@wirestock

Părul de pisică, purtător de boli. Care sunt acestea și ce măsuri de prevenție să iei

Pisicile sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale. În timp ce câinii preferă să stea mai mult afară pentru a se juca liberi, a alerga și a face alte activități specifice, pisicile preferă să stea în interior, alături de oamenii care le îngrijesc. Blana lor poate avea efecte terapeutice pentru oameni, însă ce ne facem atunci când acestea se află în perioada lor de năpârlire? Este părul de pisică nociv pentru organismul uman sau nu reprezintă un motiv de îngrijorare? 

Se pare că părul de pisică nu este nociv pentru oameni. Cu toate acestea, poate transporta particulele de piele și salivă către oameni, ceea ce poate cauza reacții alergice la unele persoane. Oamenii care sunt alergici la părul de pisică pot experimenta simptome, precum strănut, tuse, ochi apoși și dificultăți în respirație. Chiar dacă pisicile sunt cunoscute pentru faptul că se mențin curate, părul lor pe care îl găsim aproape peste tot prin casă poate avea, totuși, efecte negative pentru organism.

Vezi și: Ce efecte au pisicile asupra vieții tale. Te ajută să scapi de stres și îmbunătățesc sănătatea inimii

Părul de pisică poate fi purtător al unor boli, care se pot transmite la oameni, inclusiv rabia, toxoplasmoza și boala zgârieturii de pisică. Deși acestea sunt relativ rare, ele pot fi foarte grave, așa că, dacă sunteți predispuși, este mai bine să evitați contactul cu părul de pisică, dacă este posibil.

Un alt pericol este că poate declanșa alergii la anumiți oameni. Părul de pisică este acoperit de o proteină numită Fel d 1 și se găsește în saliva și pielea pisicilor, ceea ce poate provoca o reacție alergică la anumiți oameni. O altă preocupare este riscul de a contracta infecții parazitare. Pisicile pot purta paraziți precum purici, căpușe și acarieni de urechi. Acești paraziți pot transmite boli la oameni.

Este important să realizăm că părul de pisică nu este păr în sensul propriu. Este alcătuit din keratină, aceeași proteină care compune părul uman. Prin urmare, părul de pisică nu diferă de părul uman în ceea ce privește alergiile. Cu toate acestea, există și alte aspecte de luat în considerare. Acesta poate reprezenta un potențial pericol de sufocare pentru bebelușii mici. De asemenea, poate provoca iritații ale pielii, mai ales dacă bebelușul are eczeme. Atunci când părul de pisică ajunge în gura bebelușului, nu este probabil să cauzeze probleme. Însă dacă bebelușul are o cantitate mare de păr în stomac, acest lucru ar putea provoca o blocare intestinală.

Ce măsuri de prevenție să iei

Igienă și curățenie: Spălarea mâinilor după interacțiunea cu pisica și curățarea regulată a mobilierului pot reduce riscul de alergii și infecții.

Îngrijire regulată: Perierea pisicii poate reduce căderea părului și preveni acumularea în casă.

Consultare specializată: Pentru cei cu afecțiuni severe sau sensibilitate crescută, medicul poate oferi sfaturi și soluții personalizate.

Părul de pisică poate aduce, atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, pisicile sunt animale care au efecte terapeutice asupra oamenilor și ne fac să ne simțim mai bine. Compania unei pisici poate reduce nivelul de stres și anxietate. Mângâierea și îngrijirea unei pisici pot stimula eliberarea de endorfine și serotonină, ceea ce duce la o senzație de calm și relaxare. Interacțiunea cu pisicile poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, reducând astfel riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Vezi și: Jocurile video: efectele complexe și impactul asupra creierului uman. Controversă în lumea științei

Este important să ne amintim că relația cu o pisică poate avea efecte diferite asupra fiecărei persoane și că acest lucru poate depinde de personalitatea, nevoile și preferințele individuale. Cu toate acestea, beneficiile aduse de compania pisicilor în viața noastră pot adăuga o notă pozitivă și reconfortantă în fiecare zi. Însă dacă sunteți predispuși la alergii, evitați cât puteți contactul cu acestea pentru a nu vă agrava sănătatea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel