Pastele, parte a unei diete sănătoase. Mit demontat despre carbohidrații din paste

Monika Baciu |
Data publicării:
paste - FOTO: Freepik@ollyy
paste - FOTO: Freepik@ollyy

Cu o mare varietate de paste disponibile pe piață, medicii demontează mitul că pastele sunt nesănătoase. De fapt, secretul stă în modul în care le consumi. 

Cu toți carbohidrații care se află sub semnul întrebării în lumea dietelor moderne, pastele par să fie mereu în centrul atenției. Dar nu trebuie să fie așa! În realitate, secretul se află în modul în care îți prepari și consumi pastele.

Chiar și în era dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați, pastele pot fi parte integrantă a unei diete sănătoase, dacă sunt combinate cu ingrediente bogate în fibre și proteine.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău când bei o băutură rece. De ce să nu mai pui niciodată gheață. Obiceiul care atacă splina, stomacul și dezvoltă bacterii în corp

Cum s-a ajuns la concluzia că pastele sunt nesănătoate

Deci, de ce spun oamenii că pastele sunt nesănătoase în primul rând? O porție generală de spaghete albe (60 grame) are 200 de calorii, aproximativ 40 de grame de carbohidrați, șase grame de proteină și unul sau două grame de fibre. Dacă adaugi unt, creme, carne și brânză, numerele se pot adăuga rapid, iar în final nu există de obicei un echilibru favorabil al nutrienților în felul de mâncare.

Vezi și: Alimentele care cresc nivelul colesterolului rău. Medic: Trebuie să vă faceți griji!

De asemenea, multe persoane consumă paste ca fel principal. Astfel, este probabil să consume mult mai mult decât o porție pentru cină. Pastele integrale vor avea puțin mai multe fibre și proteine. Deoarece pastele sunt în principal compuse din carbohidrați, oamenii le consideră un aliment cu "calorii goale". Cu toate acestea, carbohidrații sunt sursa preferată de energie pentru organism, ceea ce înseamnă că pastele furnizează în mod inerent nutrienți.

Paste - FOTO: Freepik@seventyfour

Nu sunt nesănătoase, dar pot fi. Practic, orice aliment consumat în exces sau ca parte a unei diete în general dezechilibrate poate deveni rapid nesănătos. Depinde de echilibrarea farfuriei tale.

Vezi și: La ce temperatură trebuie spălate lenjeriile de pat. De să nu folosești balsam de rufe. Cum să scapi de acarieni și bacterii

Cum se mănâncă, de fapt pastele

Un fel de mâncare cu paste bazat pe sos de roșii încărcat cu legume colorate pentru fibre și sursele preferate de proteine ​​te ajută să faci exact asta. Fibrele și proteinele te ajută să te simți sătul, ceea ce înseamnă că te vei simți mai satisfăcut și vei fi mai puțin probabil să mănânci în exces în comparație cu dacă ai consuma un fel de mâncare cu paste fără aceste lucruri.

De asemenea, pastele pot fi un fel de mâncare secundar! Pastele pot fi incluse într-o dietă sănătoasă, mai ales dacă sunt asociate cu proteinele și fibrele pentru a face din ele o masă mai echilibrată care nu promovează fluctuații mari în zahărul din sânge și te ajută să te simți sătul după masă.

Vezi și: Primele semne al infarctului. Apar cu câteva luni înainte de eveniment

Pastle nu trebuie să fie mereu asociate cu sentimente de vinovăție sau cu monotonia gusturilor. Dimpotrivă, pot deveni un element versatil și delicios al meselor tale, cu doar puțină creativitate în bucătărie. Fie că îți place să o acompaniezi cu carne, fructe de mare sau proteine vegetale, sau să o integrezi în rețete clasice precum Alfredo, există întotdeauna loc pentru inovație și îmbunătățire.

În era dietelor moderne, pastele sunt mereu sub scrutiniu, dar adevărul este că ele pot fi parte sănătoasă a dietei tale. Secretul stă în modul în care le prepari și le consumi. Cu toate acestea, mulți cred că pastele sunt nesănătoase, în principal din cauza conținutului lor ridicat de carbohidrați și a modului în care sunt adesea combinate cu ingrediente bogate în grăsimi și calorii. Cu toate acestea, pastele pot fi parte a unei diete sănătoase și echilibrate, dacă sunt asociate cu ingrediente bogate în fibre și proteine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel