Cum ne alegem medicii. Cojan: Funcționează principiul de liberă alegere de către pacient. Sunt mai multe criterii

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cum ne alegem medicii - FOTO: Freepik@pressfoto
cum ne alegem medicii - FOTO: Freepik@pressfoto

Cum ne alegem medicii care ne tratează. Conf. dr. Adela Cojan, președinte CNAS, a explicat în exclusivitate la DC Medical în cadrul dezbaterii ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” care este principiul.

Cum ne alegem medicii care ne tratează. De ce ținem cont atunci când alegem să ne prezentăm la medic. Persoanele neasigurate beneficiază de servicii medicale. Conf. dr. Adela Cojan, președinte CNAS, a explicat în exclusivitate la DC Medical în cadrul dezbaterii ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” care este principiul pentru a lua presiunea de pe spitale, mai ales în această perioadă caracterizată de un val de infecții respiratorii.

”Se pare că deocamdată este o presiune pe spitale. S-ar putea ca presiunea pe spitale să fie de fapt doar pe centrele de evaluare, diagnosticare și tratament pentru COVID, cele înființate pe perioada pandemiei. Pe acestea le-am redirecționat pentru evaluare, diagnostic și tratament pacienților care au în momentul de față o dublă infecție.

Cele aproape 200 de centre de diagnostic, evaluare și tratament ce funcționau în spitale în perioada pandemiei să fie transformate în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului de la sfârșitul anului trecut, în aceste centre de evaluare pentru epidemia de gripă.

Sunt deja întocmite și dezvoltate pachetele de servicii pe care le abordăm în aceste centre de evaluare și vor funcționa ca niște ambulatorii care vor avea internări de zi ce pot trata cazurile mai ușoare. Cazurile ce necesită internare, merg spre paturile de spital”, a explicat conf. dr. Adela Cojan, președinte CNAS, în exclusivitate la DC Medical în cadrul dezbaterii ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Vezi și: Cheia pentru sănătate. Răduț: Este un element care ne poate ajuta. Este un pas mare înainte

Persoanele neasigurate, înscrise pe listele medicilor de familie

Pentru a lua presiunea de pe spitale, persoanele neasigurate au fost distribuite la medicii de familie. Astfel se face triajul cazurilor care ajung în camerele de gardă.

”Pentru a răspunde nevoii tot mai acute de îngrijiri de sănătate pentru populația mai nevoiașă, care se prezenta direct în centrele de primiri urgențe ale spitalelor neavând asigurare, de la 1 ianuarie medicii de familie au preluat pe listele lor. Pacienții neasigurați, prin intermediul medicilor de familie, se pot prezenta la aceste cabinete medicale. În plus, medicii de familie le pot acorda și primul ajutor medical.

Este un prim pas care a fost făcut tocmai pentru a încerca să degrevăm unitățiile de primiri urgențe ale spitalelor de cazurile ce se prezintă de multe ori nejustificat.

În legile specifice sistemului de asigurări sociale de sănătate funcționează principiul de liberă alegere de către pacient, a medicului și furnizorului. Sunt mai multe criterii pentru alegerea unui medic, cum ar fi zona geografică sau cunoașterea unui medic de familie sau prestigiul în comunitate al medicului respectiv.

Vezi și: Leacul pentru cancer, în lucru. Dina: Pandemia este o oportunitate. Validează dezvoltarea acestei tehnologii și pentru alte arii terapeutice

Pacienții neasigurați se pot înscrie la medicul de familie iar fondurile vin direct de la bugetul de stat și nu din bugetul de asigurări de sănătate, însă medicii de familie pentru că se află într-o relație contractual cu Casa de Asigurări de Sănătate asigură același pachet de bază din buget, pe care îl asigură și pacienților asigurați.

Cei neasigurați pot contacta medicul de familie urmând ca celelalte investigații de specialitate de care ar avea nevoie să fie suportate de beneficiari. Este totuși un pas înainte pe care bugetul de stat îl face pentru decolmatarea unităților de urgență din spitale, prin aceste servicii.

Legislația noastră permite ca atunci când orice pacient, indiferent dacă este asigurat sau nu, în momentul în care este diagnosticat cu una dintre bolile care sunt cuprinse în programele naționale de sănătate curative, el primește calitatea de asigurat fără plata contribuției, ca urmare toți pacienții care sunt incluși în aceste programe naționale de sănătate curative, primește calitatea de asigurat și beneficiază de toate serviciile medicale decontate de sistem”, a mai precizat sursa citată.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel