Petele de vârstă, semn al bătrâneții. Care sunt cele mai afectate zone. Când pot fi semnul unui cancer de piele

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
petele de varsta - FOTO: Freepik
petele de varsta - FOTO: Freepik

Petele de vârstă sunt zone mici, plate și întunecate de pe piele. Petele de vârstă se mai numesc pete solare, pete hepatice și lentigine solare. Apar la persoanele de peste 50 de ani.

Petele de vârstă sunt foarte frecvente la adulții cu vârsta peste 50 de ani, dar persoanele mai tinere le pot avea dacă petrec timp la soare. Acestea variază în funcție de mărime și apar de obicei pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, umerii și brațele.

Petele de vârstă pot arăta ca niște excrescențe canceroase. Adevăratele pete de vârstă nu au nevoie de tratament, dar sunt un semn că pielea a fost expusă mult la soare și reprezintă o încercare a pielii de a se proteja de mai multe daune cauzate de soare. Din motive estetice, acestea pot fi estompate sau îndepărtate.

Puteți ajuta la prevenirea petelor de vârstă prin folosirea regulată a protecției solare și prin evitarea soarelui.

Petele de vârstă pot afecta persoane de toate tipurile de piele, dar sunt mai frecvente la adulții cu pielea deschisă. Spre deosebire de pistrui, care sunt obișnuiți la copii și se estompează fără expunere la soare, petele de vârstă nu se estompează.

Petele de vârstă:

- Sunt zone plate, ovale, de pigmentare crescută

- Sunt, de obicei, de la bronz la maro închis

- Apar pe pielea care a avut cea mai mare expunere la soare de-a lungul anilor, cum ar fi spatele mâinilor, partea superioară a picioarelor, fața, umerii și partea superioară a spatelui

- Variază de la mărimea pistruiilor până la aproximativ 1/2 inch (13 milimetri) în diametru

- Se pot grupa, ceea ce îi face mai vizibili, potrivit Mayo Clinic.

Petele de vârstă nu necesită îngrijire medicală. Solicitați medicului dumneavoastră să se uite la petele care sunt negre sau care și-au schimbat aspectul. Aceste modificări pot fi semne de melanom, o formă gravă de cancer de piele.

Vezi și: La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Carmen Dorobăț: Trebuie să avem rețineri

Cel mai bine este ca orice modificare nouă a pielii să fie evaluată de un medic, mai ales dacă o pată:

- Este neagră

- Crește în dimensiune

- Are o margine neregulată

- Are o combinație neobișnuită de culori

- Sângerează

Petele de vârstă, cauze

Petele de vârstă sunt cauzate de celulele pigmentare hiperactive. Lumina ultravioletă (UV) accelerează producția de melanină, un pigment natural care dă culoarea pielii. Pe pielea care a fost expusă ani de zile la soare, petele de vârstă apar atunci când melanina se aglomerează sau este produsă în concentrații mari.

Utilizarea lămpilor și paturilor de bronzare comerciale poate provoca, de asemenea, pete de vârstă.

Vezi și: Ce se petrece în corp când renunți la anticoncepționale. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care te confrunți

Petele de vârstă, factori de risc

S-ar putea să aveți mai multe șanse de a dezvolta pete de vârstă dacă:

- Aveți pielea deschisă la culoare

- Aveți un istoric de expunere frecventă sau intensă la soare sau arsuri solare

Petele de vârstă, prevenire

Pentru a evita apariția petelor de vârstă și a petelor noi după tratament, urmați aceste sfaturi pentru a vă limita expunerea la soare:

- Evitați soarele între orele 10 și 14. Deoarece razele soarelui sunt cele mai intense în această perioadă, încercați să programați activitățile în aer liber pentru alte momente ale zilei.

- Folosiți cremă de protecție solară. Cu 15 până la 30 de minute înainte de a ieși în aer liber, aplicați o cremă de protecție solară cu spectru larg cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30. Aplicați crema de protecție solară cu generozitate și reaplicați-o la fiecare două ore - sau mai des dacă înotați sau transpirați.

- Acoperiți-vă corpul. Pentru a vă proteja de soare, purtați haine bine țesute care să vă acopere brațele și picioarele și o pălărie cu boruri largi, care oferă mai multă protecție decât o șapcă de baseball sau o vizieră de golf.

Luați în considerare posibilitatea de a purta îmbrăcăminte concepută pentru a oferi protecție solară. Căutați haine etichetate cu un factor de protecție împotriva ultravioletelor (UPF) de 40-50 pentru a obține cea mai bună protecție.

Vezi și: Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură

Petele de vârstă, diagnostic

Diagnosticarea petelor de vârstă poate include:

- Inspecție vizuală. De obicei, medicul dumneavoastră poate diagnostica petele de vârstă uitându-se la pielea dumneavoastră. Este important să se facă distincția între petele de vârstă și alte afecțiuni ale pielii, deoarece tratamentele diferă, iar utilizarea unei proceduri greșite poate întârzia alte terapii necesare.

- Biopsie a pielii. Medicul dumneavoastră ar putea face alte teste, cum ar fi prelevarea unei mici mostre de piele pentru examinare în laborator (biopsie cutanată). Acest lucru poate ajuta la distingerea unei pete de vârstă de alte afecțiuni, cum ar fi lentigo maligna, un tip de cancer de piele. O biopsie a pielii se face, de obicei, în cabinetul medicului, folosind un anestezic local.

Petele de vârstă, tratament

Dacă doriți ca petele de vârstă să fie mai puțin vizibile, sunt disponibile tratamente pentru a le ușura sau elimina. Deoarece pigmentul se află la baza epidermei - stratul cel mai superior al pielii - orice tratament menit să clarifice petele de vârstă trebuie să pătrundă în acest strat de piele.

Petele de vârstă, tratament

- Medicamente. Aplicarea cremelor decolorante cu prescripție medicală (hidrochinonă) singure sau cu retinoizi (tretinoină) și un steroid ușor ar putea estompa treptat petele pe parcursul a câteva luni. Tratamentele ar putea provoca mâncărimi temporare, roșeață, arsură sau uscăciune.

- Laser și lumină intens pulsată. Unele terapii cu laser și lumină intens pulsată distrug celulele producătoare de melanină (melanocite) fără a afecta suprafața pielii. Aceste abordări necesită, de obicei, două sau trei ședințe. Laserele de rănire (ablative) îndepărtează stratul superior al pielii (epidermă).

- Congelare (crioterapie). Această procedură tratează pata prin utilizarea unui tampon cu vârf de bumbac pentru a aplica azot lichid timp de cinci secunde sau mai puțin. Acest lucru distruge pigmentul suplimentar. Pe măsură ce zona se vindecă, pielea apare mai deschisă. Înghețarea prin pulverizare poate fi utilizată pe un grup mic de pete. Tratamentul poate irita temporar pielea și prezintă un ușor risc de cicatrizare sau decolorare permanentă.

- Dermabraziunea. Dermabraziunea șlefuiește stratul superficial al pielii cu ajutorul unei perii care se rotește rapid. În locul acesteia crește piele nouă. Este posibil să trebuiască să vă supuneți procedurii de mai multe ori. Posibilele efecte secundare includ roșeață temporară, cruste și umflături. Poate dura câteva luni pentru ca rozeta să se estompeze.

Vezi și: Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Olga Simionescu: Duce la tulburări hormonale sau cancer

- Microdermabraziune. Microdermabraziunea este o abordare mai puțin agresivă decât dermabraziunea. Ea lasă petele ușoare ale pielii cu un aspect mai neted. Veți avea nevoie de o serie de proceduri pe parcursul mai multor luni pentru a obține rezultate modeste și temporare. Este posibil să observați o ușoară roșeață sau o senzație de usturime pe zonele tratate. Dacă aveți rozacee sau mici vene roșii pe față, această tehnică ar putea agrava afecțiunea.

- Peeling chimic. Această metodă presupune aplicarea unei soluții chimice pe piele pentru a îndepărta straturile superioare. Se formează o piele nouă, mai netedă, care îi ia locul. Printre posibilele efecte secundare se numără cicatrizarea, infecția și albirea sau întunecarea culorii pielii. Roșeața durează până la câteva săptămâni. Este posibil să aveți nevoie de mai multe tratamente înainte de a observa rezultate.

Terapiile cu pete de vârstă care îndepărtează pielea se fac, de obicei, în cabinetul unui medic și nu necesită spitalizare. Durata fiecărei proceduri și timpul necesar pentru a vedea rezultatele variază de la săptămâni la luni.

După tratament, atunci când ieșiți în aer liber va trebui să folosiți o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 și să purtați îmbrăcăminte de protecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel