Pierderea greutății, asociată cu pierderea densității osoase la adulții în vârstă

Angela Sabău |
Data publicării:
densitatea osoasă     Foto: pexels.com
densitatea osoasă Foto: pexels.com

Pierderea greutății vine „la pachet” cu pierderea densității osoase, la vârsta adultă. Densitatea osoasă nu s-a refăcut nici la cei care și-au menținut greutatea, nici la cei care au recâștigat-o.

Persoanele obeze și supraponderale, care pierd în greutate au o densitate minerală osoasă mai mică (BMD) la nivelul șoldurilor, potrivit unui studiu publicat în numărul din noiembrie al Obezității.

Daniel E. Kammire, de la Universitatea Wake Forest din Winston-Salem, Carolina de Nord, și colegii săi au colectat date de la 77 de adulți (vârsta medie, 67 de ani) la momentul inițial, la 18 luni și la 30 de luni, deoarece au participat la un program de pierdere în greutate cu o durată de 18 luni pentru u nstudiu separat. Mai exact, cercetătorii au colectat date despre masa corporală și compoziția corporală a pacienților, precum și densitatea minerală osoasă, scorul osos trabecular și scorurile osoase regionale la nivelul șoldului, gâtului femural și coloanei lombare. Pacienții au fost clasificați în două grupe: cei care au recâștigat greutatea (WRs) și cei care și-au menținut greutătea (WMs), arată Medicalxpress.

Cercetătorii au descoperit că din măsurătorile luate, doar densitatea osoasă totală a șoldului a fost redusă semnificativ în timpul intervenției de pierdere în greutate de 18 luni, atât la cei care și-au recâștigat greutatea, (pierdere de 3,9 la sută; 47% din pacienți), cât și la cei care și-au menținut-o (2,4 la sută; 53% din pacienți) . Odată cu ajustarea modificării greutății de la zero la 18 luni și caracteristicile de bază, cei care s-au reîngrășat au avut pierderi ușor mai mici în a densității masei osoase de șold, comparativ cu pacienții care și-au menținut greutatea (2,6 la sută comparativ cu 3,9 la sută) la 30 de luni, dar diferența nu a fost semnificativă statistic. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că modificarea densității osoase la șold a avut o asociere directă cu modificarea masei totale de grăsime și a masei totale a corpului slab; cu toate acestea, a existat o relație inversă nesemnificativă între masa totală a corpului slab și scorul osos trabecular.

„Aceste date sugerează că pierderea osoasă persistă după ce se termină pierderea în greutate”, scriu autorii. „Astfel, pentru a păstra integritatea sistemului scheletului, geriatrii și pacienții lor ar trebui să se străduiască să minimizeze pierderea osoasă în timpul încercărilor active de pierdere în greutate și abordarea pierderii în greutate ca o schimbare permanentă a stilului de viață”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel