Pierderi de memorie, simptome ale pierderii auzului

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Pierderea auzului
Pierderea auzului

Adulții mai în vârstă preocupați de apariția simptomelor precoce ale bolii Alzheimer ar trebui să ia în considerare, de asemenea, o consultație la medicul orelist, întrucât anumite semne de pierderi de memorie ar putea să indice, de fapt, probleme auditive. Pierderea auzului este a treia dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice de sănătate la adulții în vârstă.  50% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani și 90% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani se confruntă cu pierderea auzului.

Concluziile aparțin unui studiu recent realizat de Centrul de îngrijire geriatrică Baycrest privind îmbătrânirea. Oamenii de știință au constatat că majoritatea (56%) dintre participanți evaluată pentru preocupări legate de memorie și gândire și potențiale tulburări ale creierului a prezentat o formă de pierdere a auzului ușoară până la severă. Dintre participanți, un sfert dintre ei nu a arătat nici un semn de pierdere de memorie din cauza unei tulburări cerebrale.

,,De obicei vedem pacienți care sunt îngrijorați de boala Alzheimer, deoarece aparținătorii se plâng că ei nu par să le acorde atenție, ei nu par să asculte sau nu își amintesc ce li se spune. Dar uneori, abordarea pierderii auzului poate atenua sau repara ceea ce arată ca o problema de memorie. Un individ nu își va aminti ceva ce I s-a spus dacă nu au auzit corect”, e de părere dr. Susan Vandermorris, unul dintre autorii studiului, neuropsiholog clinician la Baycrest.

Starea auzului nu este întotdeauna abordată în clinicile de neuropsihologie, dar poate afecta performanța evaluărilor memoriei efectuate verbal, susțin cercetătorii care au analizat rezultatele a 20 de persoane evaluate neuropsihologic la Baycrest. Participanții au finalizat un test de screening auditiv după o evaluare cognitivă.

 Neuropsihologii au privit rezultatele testului de auz după evaluarea inițială, și au modificat unele recomandări. De exemplu, unii pacienți au fost îndrumați către o clinică auditivă pentru o evaluare completă a auzului sau pentru a lua în considerare utilizarea unui aparat auditiv, precum și pentru educația privind pierderea auzului și comunicarea.

,,Unii oameni pot fi reticenți cu privire la pierderea auzului, dar ei trebuie să fie conștienți de faptul că auzul ține de sănătatea creierului. Deoarece pierderea auzului a fost identificată ca un factor de risc potențial modificabil pentru demență, tratarea acestuia poate fi un mod în care oamenii pot reduce riscul", spune Marilyn Reed, un alt autor al studiului.

Oamenii care nu aud au dificultăți în comunicare și au tendința de a se retrage din activitățile sociale, ceea ce poate duce la izolare și singurătate, lucru care poate avea un impact asupra sănătății cognitive, fizice și mentale. Acest studiu se bazează pe cercetări anterioare care au analizat modul în care abordarea problemelor de memorie ar putea beneficia de adulții mai în vârstă care doresc tratament pentru pierderea auzului, informează Medicalxpress.com.

,,Începem să aflăm mai multe despre rolul important pe care îl are auzul în sănătatea creierului populației noastre îmbătrânite. În scopul de a oferi cea mai bună îngrijire pentru pacienții noștri mai în vârstă, este imperativ ca neuropsihologii și ceilalți profesioniști să lucreze împreună pentru a aborda atât pierderile cognitive, cât și cele ale auzului", a specificat dr. Kate Dupuis, autorul principal al studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel