Pietre la rinichi, cele mai frecvente simptome. Dr. Gheorghe Niță: Dacă sunt ignorate, devin foarte periculoase!

EXCLUSIV

Care sunt simptomele pietrelor la rinichi și cum ne dăm seama că avem o problemă la rinichi, ne explică medicul Gheorghe Niță, reputat chirurg urolog, la DICȚIONAR MEDICAL.

"Pietrele la rinichi sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, există descrieri ale acestei afecțiuni încă din Antichitate. Așa cum le spune și numele, reprezintă formarea unor calculi, concrețiuni calcare la nivelul căilor urinare. Rinichiul are o parte care produce urina și un sistem colector, un sistem de tuburi care conduce urina de la rinichi către vezica urinară. În acest sistem de tuburi, în anumite situații, deoarece urina conține o concentrație mare de săruri minerale, aceste săruri minerale se pot depune și pot duce la formarea de pietre la rinichi.", a declarat dr. urolog Gheorghe Niță, pentru DC MEDICAL. 

Care sunt simptomele pietrelor la rinichi

 

"În situațiile inițiale, dacă o piatră se formează în interiorul rinichiului și stă acolo, de cele mai multe ori nu deranjează. Pacientul poate fi depistat întâmplător, poate face un examen ecografic și găsește o piatră la rinichi, fără ca el să știe de ea. Deranjează mai mult când pleacă piatra, când se mobilizează. Atunci când pleacă din rinichi, există un traseu foarte subțire, se numește ureter - un canal foarte subțire care leagă rinichiul de vezica urinară și când un calcul care a stat în rinichi fără să deranjeze pleacă pe acest traseu, atunci blochează evacuarea urinei din rinichi, se acumulează urina în rinichi, crește presiunea și atunci apare simptomatologia. Adică dureri, sunt dureri importante determinate de creșterea presiunii în rinichi. Asta este o cauză frecventă.

Există însă și situații de pietre care se dezvoltă încetul cu încetul la nivelul rinichiului, fără să dea niciun fel de simptomatologie, așa-numiții calculi coraliformi, calculi care pot ocupa întreg sistemul colector renal, care arată așa ca un coral, de aici și denumirea de calculi coraliformi. Aceștia sunt foarte periculoși, fiindcă pot da cel mult niște dureri surde lombare care, dacă sunt ignorate, pacientul poate să ajungă cu o degradare profundă a funcției renale prin faptul că nu apare simptomatologie.", a explicat medicul urolog Gheorghe Niță, la DICȚIONAR MEDICAL

Tot la DICȚIONAR MEDICAL, reputatul chirurg urolog a punctat de ce apar pietrele la rinichi mai ales vara:

"Sunt anumiți factori care duc la formarea pietrelor la rinichi, printre care consumul de lichide inadecvat, este unul dintre principalii factori. Avem tendința de a consuma mai puține lichide vara sau, deși consumăm mai multe decât iarna, trăim într-un mediu mai cald, transpirăm mai mult, astfel urina va fi mai concentrată. Asta este explicația pentru care pietrele la rincihi apar mai frecvent vara".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel