Pietre la rinichi: trucul simplu pentru a evita formarea lor

Angela Sabău / 21 feb 2021 / 08:10
Nefrologie, rinichi
Nefrologie, rinichi

Formarea pietrelor la rinichi poate fi evitată respectând câteva reguli simple.

Alimentele consumate și cantitatea de lichide consumate zilnic pot contribui la formarea unor tipuri de unele calculi renali (pietre la rinichi). Specialiștii de la Harvard Medical School spun că formarea lor poate fi prevenită, acordând atenție consumului de lichide și alimente.
În primul rând, asigurați-vă că beți multe lichide în fiecare zi și evitați deshidratarea. Pietrele la rinichi se formează atunci când anumite minerale se concentrează în urină și formează cristale dure. Bând mult lichid, puteți reduce concentrația acestor minerale. Încercați să beți opt până la 12 pahare de apă (sau alte lichide) pe zi.Cel mai frecvent tip de piatră la rinichi este piatra de oxalat de calciu. De fapt, aproximativ 80% din toate pietrele la rinichi sunt formate din oxalat de calciu. Numele ar putea duce la părerea că ar trebui să consumați o dietă cu conținut scăzut de calciu pentru a evita formarea lor, dar, de fapt, ar trebui să faci de fapt contrariul.

De ce e necesar mai mult calciu

Majoritatea persoanelor care dezvoltă calculi cu oxalat de calciu absorb prea mult oxalat. Oxalatul este absorbit de intestine și trece în fluxul sanguin. Organismul folosește ceea ce are nevoie și trimite excesul la rinichi pentru a excreta în urină. În urină, concentrația mai mare de oxalat se poate combina cu calciu pentru a provoca pietre la rinichi.
Multe alimente pe care le consumăm, inclusiv unele sănătoase, conțin oxalat, deci este dificil să urmăm o dietă cu restricție de oxalat. Cea mai bună strategie este să vă asigurați că dieta dvs. este plină de alimente bogate în calciu. Calciul alimentar se leagă de oxalat în interiorul intestinului, ceea ce înseamnă că este disponibil mai puțin oxalat pentru a fi absorbit în fluxul sanguin și cantități mai mici care trec prin rinichi.
Sursele dietetice bune de calciu includ produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, cum ar fi lapte, iaurt, brânză de vaci și brânză. Alte opțiuni de calciu includ tofu, broccoli, sardine, migdale și fasole neagră.
De asemenea, limitați aportul de proteine, în special proteinele animale, deoarece cantitățile mari cresc probabilitatea apariției pietrelor la rinichi. Dietele bogate în proteine ​​sunt acide și reduc numărul de inhibitori ai pietrei naturale în urină. De asemenea, dietele bogate în proteine ​​tind să conțină mai mult oxalat.

Băuturile care ajută

Ceaiul și cafeaua cu măsură nu sunt o problemă. În timp ce ceaiul și cafeaua conțin ceva oxalat, lichidul suplimentar depășește orice posibil dezavantaj. De fapt, unele studii sugerează că consumul de cantități moderate de ceai și cafea poate reduce de fapt riscul de pietre la rinichi. În general, dacă beți băuturi cu cofeină, mențineți cantitatea zilnică de cofeină la cel mult 400 de miligrame. Este egal cu patru sau cinci căni de cafea obișnuită.
Este valabil și pentru alcool. Consumul moderat de alcool este asociat cu un risc redus de calculi renali. Dar, dacă nu beți acum, nu trebuie să începeți să preveniți pietrele la rinichi.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy