Pintea a făcut anunțul oficial! Avem EPIDEMIE de gripă în România!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Săptămâna Europeană a Imunizării
Săptămâna Europeană a Imunizării

E oficial, avem epidemie de gripă! După ce s-a inregistrat a treia săptămână epidemică, ministrul Sănătății, Sorina Pintea tocmai a anunțat că avem oficial că avem epidemie. 

„Putem spune, în acest moment, că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o succesiune de cel puțin trei săptămâni epidemice, conform uzanțelor se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extinderea regională în zona de sud a țării. (...)  Gripa evoluează pe tot teritoriul țării (...) Virusul care dă cele mai multe cazuri este inclus în vaccinul anti-gripal cumpărat anul acesta de Ministerul Sănătății. (...) Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriul sunt și cele care se aplică în caz de epidemie. (...) Această circulație intensă a virusurilor gripale se va menține și în februarie. (...) Ministerul Sănătății a comandat suplimentare 30.000, care vor fi distribuite în țară de mâine la DSP-urile care le-au cerut”, a anunțat  ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

Ce măsuri trebuie luate

 „Am transmis măsurile care se iau și în caz de epidemie, diferența este că acum trebuie să le aplicăm. (...) Cele mai multe cazuri sunt în sud-estul României plus anumite focare", a mai spus ministrul.

„Este o situație gravă, care poate deveni extrem de gravă”, a spus ministrul. „Nu ne așteptăm la o scădere a intensității circulației virusului în luna februarie”, a adăugat Pintea.

Ministrul a reamintit și că semnele gripei sunt febră mare, dureri musculare, oboseala profundă și a spus că nu trebuie luate antibiotice, însă nu este bine să se facă exces nici de antivirale, întrucât se poate dezvolta rezistența la aceste medicamente.

„Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare: se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, în special în unitățile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii și suprafețelor. Astăzi INSP va reaminti unităților sanitare procedurile privind managementul contacților, focarelor și a cazurilor severe de gripă”, a precizat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel