Pintea, Soluții pentru medicamente, autorizații de nevoi speciale

Georgiana Ioniță / 15 oct 2019 / 17:18
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății  FOTO: DC Medical
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății FOTO: DC Medical

Din cele peste 128 de medicamente pe lista celor care nu vor mai avea preț de la 1 noiembrie, 52 au alternative terapeutice, 58 au primit acceptul companiilor farmaceutice pentru preș, iar pentru restul se vor elibera autorizații de nevoi speciale. Sorina Pintea a explicat într-o conferință soluțiile găsite de Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea, a declarat, într-o conferință de presă, la sediul Ministerului Sănătății, care sunt soluțiile pentru cele 128 de molecule care de la 1 noiembrie nu vor mai intra pe piața românească din cauza prețurilor care nu au acceptate de companiile farmaceutice.

"Am identificat aceste soluții și le-am prezentat deja în spațiul public.
Pentru 58 dintre aceste molecule, prețul a fost acceptat de către companiile farmaceutice iar săptămâna viitoare, ordinul de preț va fi postat pe transpareță decizională.
Pentru alte 52 molecule au fost identificate echivalente terapeutice. Pentru celelalte 18 molecule pentru care nu s-a acceptat prețul și nu s-a confirmat nici existența echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătății a solicitat din partea comisiilor de Cardiologie, Urologie, Diabet, Reumatologie, Radiologie și Boli Infecțioase, un punct de vedere, privind existența unui alt medicament care poate trata aceeași afecțiune în România. Pentru 12 molecule, Cardiologie și Radiologie, comisiile de specialitate au identificat că există alternative terapeutice. Urologia avea 2 molecule, de fapt este vorba de o moleculă cu două concentrații, pentru care nu există alternativă terapeutică și se va elibera autorizație de nevoi speciale. Comisia de boli infecțioase, o moleculă, are alternativă terapeutică, nu este necesară autorizația de nevoi speciale.Reumatologia, o moleculă, pentru care este necesar a se elibera autorizație de nevoi speciale. Iar diabetul, două molecule fără alternativă terapeutică, care nu sunt esențiale pe circuit deschis, comisia nu recomandă autorizație de nevoi speciale. Există alte molecule care pot înlocui acestea două. Astea sunt recomandările comisiei", e explicat Sorina Pintea.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy