Planul Național de Combatere a Cancerului. Achimaș-Cadariu: Franța e la al cincilea plan de cancer, noi suntem la primul. Am reușit să-l facem echilibrat, ambițios, realist

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Planul Național de Combatere a Cancerului în România - Foto: Freepick / Youtube @Ella Congress
Planul Național de Combatere a Cancerului în România - Foto: Freepick / Youtube @Ella Congress

Un simpozion privind cooperarea în domeniul oncologiei a fost organizat în Belgia de Ambasada României împreună cu OMS şi ENSP. Ce spune medicul Patrici Achimaș-Cadariu despre acest eveniment și despre șansa pentru pacienții din România.

Ambasada României în Regatul Belgiei, împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Reţeaua europeană pentru prevenirea fumatului şi a tutunului (ENSP) au organizat, în perioada 3-4 mai, la Bruxelles, un Simpozion privind cooperarea în domeniul oncologiei, o perspectivă româno-belgiană, unde reprezentanţi guvernamentali la nivel european, regional şi naţional s-au întrunit în vederea împărtăşirii şi promovării strategiei, politicilor, programelor şi experienţelor în acest domeniu.

Obiectivele simpozionului au fost de a prezenta noua legislaţie românească în domeniul combaterii cancerului şi de a oferi participanţilor o imagine de ansamblu asupra politicilor şi programelor de prevenire şi tratare a cancerului din România, Belgia şi Uniunea Europeană.

Dezbaterile au abordat subiecte trans-sectoriale între diferite specializări din domeniul oncologiei, în vederea identificării posibilelor modalităţi de îmbunătăţire a implementării şi dezvoltării noilor politici în domeniul oncologic.

Patriciu Achimaș-Cadariu, despre obiectivele evenimentului: "Progrese se fac în fiecare zi la nivel mondial"

Medicul Patriciu Achimaș-Cadariu ne-a vorbit despre eveniment și despre planul de combatere al cancerului dezvoltat pentru România.

"A fost o întâlnire complexă în cadrul unui eveniment de diplomație medicală care a vizat strângerea relațiilor între România și Belgia, în domeniul oncologiei. Au fost mai multe puncte ale vizitei care a fost încărcată. 

Progrese se fac în fiecare zi la nivel mondial, dar înainte de progrese, fiecare dintre țările care fac progrese. Asta se face doar pe seama cercetării. Aici am văzut lucruri care sunt vârful de lance în domeniul cercetării mondiale. 

Fiecare dintre aceste țări și-a așezat un sistem. Până când la noi nu este acest sistem corect așezat, ceea ce se numește Plan Național de Cancer în contextul Planului European de Control și Combatere a Cancerului, aprobat și finanțat cu un buget extrem de mare... contextul există și de acolo putem vorbi și despre dezvoltare și cercetare", a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar ginecolog, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în ginecologie oncologică și cu supraspecializare în chirurgie oncologică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

"Franța e la al cincilea plan de cancer. Noi suntem la primul"

 

"O țară ca Franța e la al cincilea plan de cancer. Noi suntem la primul și cred că am reușit să facem un plan echilibrat, ambițios, dar realist. Așa l-aș caracteriza. Un astfel de plan se realizează într-un interval de 4-5 ani. De undeva trebuie să pornim. Dacă nu pornim niciodată, nu putem visa să sperăm la cercetare de bună calitate. 

A fost o perioadă când nu am știut să profităm de finanțarea europeană și nu am atins țintele care ar fi fost bine să le atingem. Toate acestea sunt de domeniul trecutului și trebuie să vedem cum învățăm din ele. Trebuie să pornim la drum cu un proiect care funcționează, care se numește Centrul Național de Competență în Cancer și care face legătura între regiuni istorice și centre care altădată nici măcar nu stăteau e vorbă. 

Prin acest proiect trebuie să învățăm și să colaborăm. Luptăm pentru binele pacienților noștri. De fapt, scopul îl reprezintă pacienții. Scopul nu e de a face artă pentru artă. Scopul este să ne ajutăm pacienții și populația generală", a mai spus medicul Patriciu Achimaș-Cadariu.

La Simpozion au participat miniştrii belgieni ai Sănătăţii, ministrul român al Sănătăţii, reprezentanţi ai Ministerului belgian al Afacerilor Externe, ai Preşedinţiei române, ai Guvernului României, rectorii Universităţilor de Medicină din România, directorii Centrelor Universitare de Oncologie şi Cancer din diferite oraşe şi ai Centrelor de Cercetare a Cancerului, precum şi medici români, specialişti medicali şi farmacişti care locuiesc şi lucrează în Belgia.

Simpozionul se înscrie în Iniţiativa ''Către o diplomaţie medicală - o perspectivă româno-belgiană'', lansată în octombrie 2022 de Ambasada României în Regatul Belgiei, prin care au fost create bazele unei platforme de intensificare a cooperării bilaterale, a schimbului de informaţii şi a bunelor practici în domeniul medical, a definirii unei agende comune, a informării asupra prezenţei medicale româneşti în Belgia şi a organizării de evenimente de specialitate.

2. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-4_95405300.jpg)

1. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-1_45585100.jpg)

4. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-3_63331500.jpg)3. -imagine fara descriere- (simpozion-cancer-belgia-romania-2_13261400.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel