Poluarea aerului din locuința ta, de 100 de ori mai nocivă pentru sănătate

Viața ta depinde de aerul pe care îl respiri. Corpul tău este atât de dependent de oxigen, încât poți merge doar câteva minute fără aer. Calitatea aerului afectează sistemul respirator și sănătatea noastra generală. Din păcate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 92% din lume respiră aer poluat și aproape 7 milioane de decese sunt atribuite poluării aerului în fiecare an.

Poluarea din aer crește riscul potențial pentru autism, boli de inimă, cancere, accident vascular cerebral și infertilitate.

La fel de poluat este aerul din interiorul locuinței tale. Da, ai citit bine! Unii poluanți de interiorul casei tale pot fi de 100 de ori mai nocivi decât nivelurile exterioare. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), calitatea scăzută a aerului din încăperi este una dintre cele mai importante riscuri pentru sănătate.

Potrivit OMS, poluarea aerului contribuie în mod semnificativ la infecții respiratorii, boli cardiace și cancer. În 2015, aproape 16% din totalul deceselor din întreaga lume au fost atribuite poluării aerului, reprezentând de trei ori mai mult decât decesele legate de SIDA, tuberculoză și malarie.

Poluarea cea mai periculoasă a aerului sunt particulele fine (PM), mai mici de 2,5 micrometri în diametru. Aceste particule sunt suficient de mici pentru a trece prin țesutul pulmonar și pot intra în fluxul sanguin, declanșând inflamația cronică și bolile cronice.

Respirăm cel mai poluat aer din toate timpurile

Conform celor mai recente cercetări, respirăm cel mai poluat aer din toate timpurile, în ciuda eforturilor depuse de industria automobilelor și a industriei prelucrătoare pentru a reduce emisiile de carbon.

Calitatea slabă a aerului crește riscurile pentru adulți și copii

Cercetătorii au urmărit peste 146.000 de persoane, dintre care 77% au avut vârsta sub 2 ani, care au fost tratați pentru infecții în spitale și clinici americane. În același timp, au fost colectate date privind nivelurile de particule fine în trei locații din zonă. S-a descoperit o creștere de 10 micrograme pe metru cub de particule fine, determinând o dezvoltare a infecțiilor respiratorii grave de până la 23 %. Cercetătorii au declar că a fost cel mai mare studiu publicat, până acum, care implică evaluarea poluării aerului asupra copiilor.

Mai mult de 95% din populația lumii respiră aer nesigur, însă situația cea mai gravă este în țările cele mai sărace. Într-un raport publicat de Institutul pentru Efectele Sănătății, 28 de cercetători au folosit date prin satelit pentru a estima numărul persoanelor care respirau un aer mult mai poluat decât estimase OMS.

Datele provenite de la sateliți și monitorizarea solului arată că riscurile pentru sănătate cresc din cauza aerului murdar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel