Posibil leac pentru ciuperca ucigașă: o combinație de medicamente antifungice și antibacteriene distrug Candida auris

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Pastile
Pastile

Leac, ciuperca ucigașă. Cercetătorii sugerează că o combinație de medicamente antifungice și antibacteriene ar distruge Candida auris, o ciupercă ucigașă.

Leac, ciuperca ucigașă. Cercetători specializați în Microbiologie de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC) sugerează prin studiul lor că o combinație de medicamente antifungice și antibacteriene ar fi o armă eficientă împotriva recent descoperitei și rezistentei ciuperci Candida auris, informează medicalxpress.

Leac, ciuperca ucigașă: opțiuni de tratament

Rezultatele detaliate ale cercetării au fost prezentate vineri, 21 iunie, la reuniunea anuală a Societății Americane de Microbiologie. Aceasta a avut loc în contextul în care autoritățile sanitare din statele americane New Jersey, Illinois și New York caută soluții să contracareze răspândirea acestei ciuperci extrem de infecțioase și mortale.

„O serie de opțiuni de tratament sunt disponibile pentru pacienții infectați cu Candida auris, care provoacă infecții invazive și pun viața în pericol, de obicei, la pacienții care sunt deja critic bolnavi sau au sistemul imunitar compromis. (...) Are o tendință alarmantă de a se răspândi de la pacient la pacient și de a supraviețui pe suprafețele din încăperi, dezvoltând focare în spital", afirmă medicul Brennan-Krohn, cercetător în laboratorul „James E. Kirby" și directorul Laboratorului Clinic de Microbiologie la BIDMC.

Leac, ciuperca ucigașă: unde a fost descoperită

Ciuperca a fost depistată prima oară, în 2009, în Japonia, iar de acolo s-a extins în mai mult de 20 de țări. Iar din aprilie 2019 a îmbolnăvit 643 de americani, arată datele citate de medicalxpress de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC).

Cercetătorii au aflat că, momentan, majoritatea cazurilor de Candida auris sunt rezistente la cel puțin un medicament antifungic.

Leac, ciuperca ucigașă: în căutarea de soluții

Ca să găsească noi abordări de tratament, cercetătorii de la BIDMC au folosit o imprimantă cu jet de cerneală modificată ca să testeze trei medicamente antifungice, unul din fiecare dintre clasele principale de antifungice, combinate cu două antibiotice antibacteriene, care, prin ele însele, nu au activitate împotriva infecțiilor fungice.

Au verificat vreo zece combinații împotriva a tot atâtea tulpini de Candida auris și au identificat trei combinații noi de medicamente antifungice și antibacteriene eficiente. Autorii studiului au mai dovedit că două dintre tratamentele antifungice și antibacteriene nu numai că au prevenit dezvoltarea Candidei auris, dar au reușit să ucidă și unele dintre tulpinile testate.

Leac, ciuperca ucigașă: mix din antibiotice aprobate de FDA

Mixul de medicamente creat de cercetători nu a fost încă testat pe oamenii infectați cu Candida auris. Însă, arată medicalxpress, toate medicamentele evaluate de autorii studiului - antifungicele amfotericină și caspofungină și antibioticele minociclină și rifampicină - sunt antibiotice aprobate de FDA, fiind folosite într-o varietate de infecții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel