Ciuperca ucigașă, care te omoară în 90 de zile. Cercetătorii nu reușesc să o anihileze

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Candida auris se răspândește cu o viteză uimitoare   Foto: brasilescola.uol.com.br
Candida auris se răspândește cu o viteză uimitoare Foto: brasilescola.uol.com.br

O ciupercă ucigașă a fost întâlnită tot mai des în ultima perioadă. În trei luni de zile, mai mult de jumătate din pacienții infectați, mor. Deocamdată nu se știe de unde a apărut și cum poate fi anihilată, însă se împrăștie cu o viteză uimitoare.

Un bărbat în vârstă care a fost internat la Brooklyn branch of Mount Sinai Hospital a fost descoperit ca fiind infectat cu  bacterie misterioasă, cu pericol mortal. Medicii l-au izolat imediat pe bărbat într-o unitate de terapie intensivă, scrie nytimes.com.  

Ciuperca numită Candida auris afectează sistemul imunitar și se împărștie încet pe tot globul. În ultimii cinci ani, ciuperca Candida Auris a afectat o unitate neonatală din Venezuela, un spital din Spania şi a forţat închiderea unei unităţi de terapie intensivă din cadrul unui centru medical prestigios din Marea Britanie, dar și spitale din India, Pakistan şi Africa de Sud, potrivit dcnews.ro.

Recent, Candida auris a ajuns în New York, New Jersey şi Illionois, unde Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor urmează să adauge ciuperca pe lista "ameninţărilor urgente", transmite The New York Times.

Medic: Era peste tot, chiar și pe tavan”

Bărbatul infectat cu această bacterie a murit după 90 de zile la spital, dar bacteria Candida auris a „supraviețuit”. Testele arată că s-a împrăștiat peste tot în salon, a fost atât de invazivă, încât spitalul a avut nevoie de un echipament special pentru a igieniza camera.

"Totul a ieşit pozitiv la teste - pereţii, patul, uşile, perdelele, telefoanele, chiuveta, tabla, stâlpii, ţevile. Salteaua, cadrul patului, fereastra, tavanul, era peste tot", a declarat directorul spitalului, doctorul Scott Lorin. Candida auris este periculoasă şi din cauza faptului că este rezistentă la medicamentele antifungice, făcândo una din amenințările cele mai dificile pentru sănătate.

Timp de câteva decenii, experţii în domeniul sănătăţii au avertizat că folosirea în exces a antibioticelor va duce la ineficienţa medicamentelor. În ultimul timp s-a constatat că a avut loc o înmulţire de astfel de ciuperci şi bacterii.

Cu toate acestea, deşi liderii în domeniul sănătăţii au cerut mai multă reţinere în prescrierea antibioticelor, folosirea acestora în exces în diferite spitale şi clinici a continuat.

Infecțiile rezistente a anual mii de victime

În Statele Unite, cel puţin două milioane de oameni contactează anual infecţii rezistente. Aproximativ 23.000 dintre aceştia mor. De asemenea, aproximativ jumătate din pacienţii care sunt infectaţi cu Candida auris mor în 90 de zile.
"Este o problemă eormă", a spus Matthew Fisher, profesor de epidemiologie fungică la Imperial College din Londra, care a fost coautor al unei cercetări științifice recente privind creșterea fungilor rezistenți. „Depindem de capacitatea de a trata acei pacienti cu antifungice. Pur și simplu, ciupercile, la fel ca bacteriile, își dezvoltă apărarea pentru a supraviețui medicamentelor moderne”, a spus el.

Cu toate că lideri mondiali din sănătate pledează de ani de zile pentru rducerea prescripției de antibiotice pentru combaterea baceriilor și ciupercilor, convocarea Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite în 2016 pentru a gestiona o criză emergentă - a continuat utilizarea excesivă a acestora în spitale, clinici și agricultură.

Rezistența la germeni este adesea numita "superbugs", dar acest lucru este simplist, deoarece ei nu afectează de obicei pe toată lumea. În schimb, sunt cele mai letale pentru persoanele cu sisteme imune imature sau compromise, inclusiv nou-născuții și vârstnicii, fumători, diabetici și persoanele cu tulburări autoimune care iau steroizi, care suprimă apărarea organismului.

 Medicamente mai eficiente, necesare

Oamenii de știință spun că, dacă nu se dezvoltă medicamente noi mai eficace, iar utilizarea inutilă a medicamentelor antimicrobiene este brusc limitată, riscul se va răspândi la populațiile mai sănătoase.

Un studiu finanțat de guvernul britanic arată că, dacă nu se vor pune în aplicare politici pentru a încetini creșterea rezistenței la medicamente, în 2050, 10 milioane de oameni ar putea muri în întreaga lume din toate aceste infecții, eclipsând cele opt milioane de oameni care ar urma să moară în acel an de cancer.

Candida auris ucide aproape jumătate din persoanele infectate, în termen de 90 de zile. Cu toate acestea, experții încă nu au stabilit de unde provine ciuperca.
"Este o creatură din laguna neagră", a spus dr. Tom Chiller, de la C.D.C., care se află în fruntea unui efort global de cercetare pentru a găsi tratamente și a opri răspândirea. "S-a înmulțit și acum este peste tot."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel