Cardamonul, aur pentru sănătate. Știința o susține

Cardamonul este un condiment cu o aromă intensă, ușor dulce, pe care unii oameni o compară cu menta. Acesta provine din India, dar este disponibil în întreaga lume și este folosit pentru rețete dulci ș...
Se crede ca semințele, uleiurile și extractele de cardamon au proprietăți medicinale impresionante și au fost folosite în medicina tradițională de secole.
Iată câteva beneficii sănătoase ale cardamomului, susținute de știință
Proprietățile antioxidante și diuretice pot duce la scăderea tensiunii arteriale
Cardamonul poate fi util pentru persoanele cu tensiune arterială crescută.
Într-un studiu, 20 de adulți recent diagnosticați cu hipertensiune arterială au primit 3 grame de pulbere de cardamon pe zi. După 12 săptămâni, cercetătorii au constatat că valorile tensiunii arteriale au scăzut semnificativ până la intervalul normal.
Rezultatele promițătoare ale acestui studiu pot fi legate de nivel ridicat de antioxidanți din cardamon.
Cercetătorii susțin, de asemenea, că acest condiment poate scădea tensiunea arterială datorită efectului său diuretic, ceea ce înseamnă că poate promova urinarea pentru a îndepărta apa care se acumulează în corp, de exemplu în jurul inimii.
Cardamonul poate conține compuși ce luptă împotriva cancerului
Compușii din cardamon pot ajuta la combaterea celulelor canceroase. Studiile efectuate la șoareci au arătat că pulberea de cardamon poate crește activitatea anumitor enzime care ajută la combaterea cancerului.
Condimentele pot, de asemenea, spori capacitatea celulelor naturale de a ataca tumorile.
Poate proteja împotriva bolilor cronice datorită efectelor antiinflamatorii
Cardamonul este bogat în compuși care pot lupta împotriva inflamațiilor. Inflamația apare atunci când corpul este expus la substanțe străine. Inflamația acută este necesară și benefică, dar inflamația pe termen lung poate duce la boli cronice.
Antioxidanții, găsiți abundent în cardamon, protejează celulele de deteriorări și împiedică apariția inflamației.
Un studiu a constatat că extractul de cardamom oferit șobolanilor, în doze de 50-100 mg, a fost eficace în inhibarea a cel puțin patru compuși inflamatori diferiți.
Un alt studiu efectuat la șobolani a arătat că consumul de pulbere de cardamon a scăzut inflamația ficatului indusă de o dietă bogată în carbohidrați și grăsimi.
Cardamonul ajută la rezolvarea problemelor digestive, inclusiv ulcere
Cardamomul a fost folosit de mii de ani pentru digestie. Este adesea amestecat cu alte condimente medicinale pentru a scuti disconfortul, greața și vărsăturile.
Cea mai cercetată proprietate a cardamomului, deoarece se referă la ameliorarea problemelor stomacului, este capacitatea sa de a vindeca ulcerul.
Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți cu extracte de cardamom și curcumă, înainte de a fi expuși la doze mari de aspirină pentru a induce ulcerații la nivelul stomacului. Acești șobolani au dezvoltat mai puține ulcere, comparativ cu șobolanii care au primit doar aspirină.
Un studiu similar efectuat la șobolani a constatat că extractul de cardamon ar putea preveni complet sau reduce dimensiunea ulcerului gastric cu cel puțin 50%.
Poate avea efecte antibacteriene și trata infecții
Cardamonul are, de asemenea, efecte antibacteriene și poate trata infecțiile. Cercetările arată că extractele de cardamon și uleiurile esențiale au compuși care luptă împotriva mai multor tulpini comune de bacterii.
Un studiu a examinat impactul acestor extracte asupra tulpinilor rezistente la Candida, care poate provoca infecții fungice. Extractele au fost capabile să inhibe creșterea unor tulpini cu 0,99-1,49 cm.
-
-
-
-
Renunțarea la fumat, impact asupra creierului14.10.2025, 15:47
-
Scădere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19 în România14.10.2025, 14:20
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum scap de pofta de dulce
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.