Povestea celui mai longeviv român cu transplant de inimă. Deac: Am adus inima în niște condiții meteo foarte dificile. A fost un succes

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Povestea celui mai longeviv român cu transplant de inimă - Foto: Freepick @peoplecreations
Povestea celui mai longeviv român cu transplant de inimă - Foto: Freepick @peoplecreations

Povestea celui mai longeviv pacient cu transplant cardiac. Bărbatul trăiește de aproape 23 de ani cu inima unui tânăr de 18 ani

Întrebat despre transplantul cardiac, al cărui pionier a fost, și despre situația actuală din România, medicul chirurg Radu Deac a spus: "în anii 1963 am început primele operații pe rasa canină, de la care am învățat foarte mult. Unele din primele operații le-am făcut chiar la stația experimentală a Spitalului Fundeni, în 28 ianuarie 1964, care nu a fost foarte planificată, în sensul că nu eram complet pregătiți când am vrut să studiem tehnica chirurgicală.

Transplantul a funcțional, inima a mers foarte multe ore și nu ne așteptam să fim pregătiți. Ar fi fost nevoie să administrăm sânge, pentru că au avut loc hemoragii, nu foarte mari, dar trebuiau tratate. Din această dată, până în anul 1966, am efectuat 53 de asemenea transplante și împreună cu dezvoltarea care a existat în lume, cu dezvoltarea tehnicilor, am ajuns la posibilitatea de aplicare la om.

Faptul că chirurgia cardiacă în acel moment, în România, nu era atât de evoluată încât să aplicăm aceste tehnici, a trebuit să așteptăm întâi apariția donatorilor, ceea ce s-a întâmplat în vara anului 1999, atunci când am putut recolta la Târgu Mureș organe, multi-organe, împreună cu inima. Apoi, în 24 octombrie 1999, la Spitalul Floreasca, am făcut primul transplant cardiac la om. Evident, a fost un transplant reușit.

La două săptămâni după, pe 14 noiembrie 1999, am făcut la Târgu Mureș această intervenție de transplant cardiac. Până în prezent, la Târgu Mureș se apropie de 100, la Spitalul Floreasca a fost o mică pauză, dar s-au reluat aceste operații. S-a reluat și în Capitală transplantul cardiac, pentru că este nevoie. Și așa donatorii sunt prea rari, dar când apare donatorul ar fi o insatisfacție totală să nu ai un receptor potrivit, chiar în clinicile de cardiologie, nu numai în clinicile de chirurgie cardiovasculară". 

VEZI ȘI: Testul FIT. Cum se face testul FIT, ce trebuie să faci înainte și care e rezultatul normal. Cum poți scăpa de colonoscopie

Cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă. Bărbatul care trăiește de aproape 23 de ani cu inima unui tânăr de 18 ani

 

"Avem bucuria ca la Târgu Mureș să avem primul bolnav care a supraviețuit 22 de ani cu transplantul cardiac. Un tânăr de 18 ani, donator de la Timișoara, a cărui inimă am adus-o în niște condiții meteorologice foarte dificile, era un avion englezesc, în plină iarnă, 7 ianuarie 2000. A fost un succes și ne bucurăm că pacientul a peste 70 de ani de viață are 22 de ani,pe 7 ianuarie 2023, face 23 de ani de viață cu o inimă transplantată.

La ora actuală, progresul este foarte mare. În SUA se operează 3000 - 4000 de transplante cardiace, în acord cu numărul de donator pe care-l au și aici, sunt câteva mențiuni, cheia problemei în transplantul de organe: să fie donatori care să ofere aceste organe.

Trebuie spus că recent, marea achiziție a fost în luna aprilie în SUA, când într-o clinică, un genetician la bază a devenit chirurg cardiac, a tratat genetic, deci a convertit genetic o inimă de animal, de porc, cu foarte interesante metode. De exemplu, se știe că animalul respectiv, porcinele, cresc până la 400 de kilograme, ori acest lucru nu se putea lăsa să se întâmple. Chirurgii au știut și au implantat o genă care a inhibat creșterea excesivă a inimii care a fost transplantată", a declarat Radu Deac, medic chirurg, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii" din România, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Ce spun românii despre donarea de organe. Răspunsul EGOIST bifat de mulți: Se preferă ca organe sănătoase să putrezească sub pământ de frica lu' Doamne Doamne

VEZI ȘI: Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

Am fost curioși să știm care este părerea românilor despre donarea de organe. 

Astfel, cititorii DC Medical au avut de ales dintre 5 variante de răspuns:

1. De acord, aș face-o

2. Nu aș face asta niciodată

3. Nu donez, dar dacă am nevoie vreau să primesc

4. Aș face-o doar pentru cineva drag

5. Mi-e frică. 

Ei bine, răspunsurile au fost complet neașteptate. 

Pe primul loc în topul răspunsurilor românilor se află răspunsul "De acord, aș face-o", lucru care denotă că românii sunt deschiși la donare de organe. 

Pe locul doi se află varinta "Nu aș face asta niciodată", în timp ce pe locul trei se află răspunsul "aș face-o doar pentru cineva drag".

Locul patru, la mică distanță de locul 3 este un răspuns surprinzător, care, ce-i drept, denotă un egoism dur.

Răspunsul "Nu donez, dar dacă am nevoie vreau să primesc" a fost bifat de mulți dintre respondenți. 

Pe ultimul loc se află răspunsul "mi-e frică".

Pe de altă parte, cititorii ne-au lăsat și câteva comentarii, printre care:

- "Dumnezeu ne-a lăsat compleți....."

- "Viața a făcut în așa fel încât am ajuns să fiu primitor de organ donat. Din păcate, în România, treabă asta cu donatul este un mare tabu, și asta în mare parte din cauza religiei. Se preferă ca organe sănătoase care pot salva viața a alți 3-4 oameni, sa putrezească sub pământ doar așa.....de frica lu' Doamne Doamne"

Vezi rezultatele sondajului DC Medical AICI

VEZI ȘI: Paxlovid, pastila antivirală care reduce efectele long-COVID. Oprește Covid să se înmulțească în corp: O descoperire tocmai la timp

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel