Preeclampsia triplează riscul de demență

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Preeclamsia, dată de hipertensiunea arterială în timpul sarcinii, triplează riscul de demență, arată noi cercetări. Femeile cu antecedente de preeclampsie au de 3,4 ori mai multe șanse de a suferi de demență vasculară mai târziu în viață.

Această formă de demență este declanșată de scăderea fluxului de sânge în creier. ,,Asocierea are sens perfect dat fiind că preeclampsia este o complicație care afectează vasele de sânge", a afirmat dr. Joel Ray, profesor de medicină la Universitatea din Toronto.

Noul studiu a fost publicat pe 17 octombrie în BMJ, după ce o altă cercetare publicată în aceeași zi pe în revista American Heart Association Hypertension constatase că preeclampsia nu a predispus femeile la afectări cognitive semnificative mai târziu în viață. În schimb, alți factori de risc fizic și social - cum ar fi depresia, indicele de masă corporală și nivelul de educație - pot contribui la orice declin mental, potrivit cercetătorilor din spatele celui de-al doilea studiu.

,,Preeclampsia se dezvoltă de obicei la sfârșitul sarcinii. Apare la 3% la 5% din sarcini și, dacă este lăsată netratată, poate risca viața mamei și a copilului. Stresul pe care preeclampsia îl pune pe vasele de sânge ar putea afecta sănătatea creierului într-un mod care să promoveze demența vasculară, care este cauzată de o serie de evenimente care fac rău creierului prin afectarea fluxului sanguine", a explicat profesorul Ray.

Demența vasculară la gravidele daneze

Demența vasculară este o formă de demență care rezultă în mod clar din modificarea vaselor sanguine de obicei mici. Accidentele care blochează o arteră a creierului sau alte afecțiuni care distrug vasele de sânge ale creierului pot duce la demența vasculară, potrivit Clinicii Mayo.

Oamenii de știință au analizat datele de la mai mult de 1 milion de femei din Danemarca care au născut cel puțin o dată între 1978 și 2015. Niciuna dintre femei nu a fost diagnosticată cu probleme cardiace, accident vascular cerebral, diabet sau demență înainte de prima naștere. Anchetatorii au descoperit 1,4 cazuri de demență vasculară la 100 000 de persoane pentru femeile cu antecedente de preeclampsie, comparativ cu 0,47 cazuri la 100 000 de persoane la femeile care nu au dezvoltat niciodată complicația.
Asocierea dintre preeclampsie și demența vasculară a fost deosebit de puternică pentru femeile care au dezvoltat demență după vârsta de 65 de ani și a persistat chiar și după luarea în considerare a altor factori de risc pentru această formă de demență, au spus cercetătorii.

Dar constatările nu au demonstrat că preeclampsia a determinat creșterea riscului de demență vasculară. Preeclampsia nu pare să fie un factor al bolii Alzheimer sau al altor forme de demență, potrivit raportului.

Gena care crește sensibilitatea la preeclampsie

Ca o explicație posibilă pentru asociere, echipa de cercetare a remarcat faptul că o genă care crește sensibilitatea la preeclampsie - STOX1 - a fost găsită în alte studii pivind boala Alzheimer cu debut tardiv. Gena a fost, de asemenea, legată de procesarea beta-amiloidului, un compus lipicios care se acumulează în creier și care este asociat cu Alzheimer, potrivit MedicineNet.com.

Pentru că a fost un studiu observațional, nu există nici o modalitate de a cunoaște natura exactă a legăturii, a spus Heather Snyder, director senior al operațiunilor medicale și științifice de la Asociația Alzheimer.

,,Pe baza acestor constatări, medicii ar trebui să întrebe femeile dacă au avut preeclampsie și să promoveze terapii care ar putea reduce riscul lor de demență vasculară și alte boli de inimă", au precizat Ray și Snyder.

Ray a sugerat că "menținerea unei greutăți sănătoase împreună cu controlul tensiunii arteriale sunt, probabil, cele două abordări cele mai accesibile și mai ieftine" pentru a proteja sănătatea inimii și a creierului la femeile care au avut preeclampsie.

"Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să ne gândim la sănătatea creierului nostru. Ar trebui să ne gândim la asta în ceea ce privește comportamentele noastre și activitățile noastre de-a lungul întregii vieți", a spus Snyder. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel