PREMIERĂ în 2022: prima prelevare de cord în Spitalul Militar Central și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut

Florina Pop |
Data publicării:
Prima prelevare de cord în Spitalul Militar Central  FOTO: Daniel Iancu
Prima prelevare de cord în Spitalul Militar Central FOTO: Daniel Iancu

La Spitalul Militar Central s-a realizat vineri, 14 ianuarie, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Național de transplant.

Specialiștii de la Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) au efectuat vineri, 14 ianuarie 2022, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Național de transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

”Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI, o tânără, în vârstă de 20 deani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară, conform protocoalelor naționale în vigoare. În urma discuțiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, se obţine acceptul pentru donarea de organe”, se arată într-un comunicat.

Vineri, de dimineață, s-a intrat în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II pentru prelevarea de organe.

Detalii despre procedură se precizează în comunicatul amintit:

”Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, conduse de d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de domnul doctor Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de Colonel medic Conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI. Menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI”.

După operația de prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca - fapt ce a reprezentat o realizare a echipei medicale: reluarea activităţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate  protocoale de colaborare, se mai arată în comunicat.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central a obţinut din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri. Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel