Șase semne că ai un atac de cord: medicul Vasi Rădulescu explică

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac de cord
Atac de cord

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său care sunt șase simptome importante ale unui atac de cord.

 

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său personal care sunt cele mai importante șase simptome ale unui atac de cord.

Iată ce a scris el:

Un atac de cord ar putea să nu provoace dureri în piept.

Recunoașterea momentului în care tu sau altcineva face un atac de cord este esențială pentru a obține ajutor și pentru supraviețuire. Dar o persoană care are un atac de cord nu îşi va pune mâna în piept şi va anunţa. Cel mai important lucru de știut este că adesea, un atac de cord nu este însoțit de dureri toracice severe. Unele atacuri de cord apar rapid și puternic cu dureri în piept, dar multe au loc cu disconfort, transpirație sau oboseală. Iată semnele de urmărit:

Durere sau apăsare în piept

Mai degrabă decât durerea, atacurile de cord se prezintă adesea ca presiune asupra pieptului, o apăsare şi o respiraţie rapidă. Asta pentru că în timpul unui infarct, numit și infarct miocardic, fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat, adesea de un cheag de sânge. Dacă simptomele durează mai puțin de aproximativ 10 secunde, este puțin probabil să fie un atac de cord. Dacă durează mai mult de cinci minute, trebuie să suni la 112.

Durere în alte zone ale corpului

Alte semne de avertizare pot include durere sau disconfort la unul sau la ambele brațe sau la spate, gât, maxilar sau stomac. Unii oameni descriu o durere care iradiază în brațul stâng. Alții experimentează dureri la nivelul abdomenului superior. Simptomele infarctului se pot simți, de asemenea, ca o indigestie severă. În acest caz, medicii recomandă să te gândeşti dacă ai mâncat ceva care ar fi putut provoca disconfort. Dacă durerea este provocată sau se opreşte la mişcare, probabil că nu este un atac de cord. Cheia este că durerea din infarct nu dispare, chiar și în timp ce cineva stă în repaus.

Transpiraţii reci, greață sau amețeală

Dacă simți că ai izbucnit brusc într-o transpiraţie rece și nu-ți dai seama de ce, ar putea fi un semn de avertizare al unui atac de cord. Alte semne sunt greață extremă, amețeală și simptome gripale.

Simptomele sunt diferite pentru bărbați și femei

Femeile tind să experimenteze atacurile de cord diferit față de bărbați. Este mai puțin probabil ca femeile să aibă dureri toracice zdrobitoare. Femeile pot experimenta însă oboseală extremă, dureri la nivelul extremităților, vărsături sau chiar dureri de dinți. Un lucru de știut este că tensiunea arterială nu este un test bun pentru un atac de cord, deoarece poate fi scăzută, normală sau ridicată.

Durere sau disconfort familiar

Atacurile de cord pot fi dificil de diagnosticat, deoarece se prezintă diferit pentru fiecare persoană. O regulă importantă este să te gândeşti la simptomele pe care le-ai avut în trecut. Mulți oameni care au atacuri de cord au experimentat angina pectorală, care este durerea sau disconfortul toracic care vine și dispare. În timpul unui atac de cord, simptomele sunt adesea similare cu simptomele anterioare legate de inimă, dar nu se calmează după câteva minute. Pentru cineva care a avut un atac de cord înainte, un al doilea atac de cord se va simți probabil familiar. Oamenii diferiți vor avea dureri diferite, dar fiecare persoană va prezenta adesea aceleași simptome pe care le-a avut în trecut.

Fără simptome

Aproape jumătate din toate atacurile de cord sunt tăcute, ceea ce înseamnă că produc simptome atât de subtile încât oamenii nu își dau seama că au unul, potrivit unui studiu recent din revista Circulation, un jurnal al American Heart Association. Oamenii află abia mai târziu, când fac o electrocardiogramă. Atacurile de cord silențioase sunt periculoase, deoarece persoanele care le au nu primesc asistența medicală de care au nevoie, atât în ​​momentul respectiv, cât și în ceea ce privește viitoarele îngrijiri preventive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel