Primele semne ale cardiomiopatiei care pot duce la deces imediat. Prof. dr. Dan Dobreanu: Cu cât afectarea cardiacă este mai severă, cu atât riscul grav crește

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
moarte subita foto:freepik&dc news
moarte subita foto:freepik&dc news

Cum se face estimarea riscului de moarte subită la pacienții cu cardiomiopatie. ”Există forme de cardiomiopatie, care creează o predispoziție aparte pentru tulburări de ritm și pentru moarte subită”

Prof. dr. Dan Dobreanu aduce în discuție, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează", aspectul esențial al estimării riscului de moarte subită la pacienții cu cardiomiopatie, evidențiind complexitatea acestui proces și importanța unei abordări personalizate.

Cum se face estimarea riscului de moarte subită la pacienții cu cardiomiopatie?

Primul aspect crucial în estimarea riscului de moarte subită este tipul de cardiomiopatie de care suferă pacientul. Există forme variate de cardiomiopatie, iar unele dintre acestea prezintă o predispoziție crescută pentru dezvoltarea tulburărilor de ritm cardiac și, implicit, pentru moartea subită. Prof. dr. Dan Dobreanu menționează în mod specific cardiomiopatia aritmogenă de ventricul drept și cardiomiopatia hipertrofică ca fiind exemple de afecțiuni care pot fi asociate cu un risc semnificativ de moarte subită. De asemenea, acesta subliniază că există și forme genetice de cardiomiopatie care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare grave.

”Aceasta este principala problemă, pe care o au pacienții cu cardiomiopatie, pentru că dincolo de diagnosticarea cardiomiopatiei, a tipului de cardiomiopatie, pentru că există forme variate, unul dintre elementele extrem de importante, practic, valabil pentru orice personal medical care intră în contact cu pacientul cu cardiomiopatie, este așa-zisa stratificare de risc de moarte subită. Iar această stratificare, de fapt, depinde de doi parametri, care sunt extrem de importanți.

În primul rând, de tipul de cardiomiopatie. Există forme de cardiomiopatie cu o predispoziție absolut aparte pentru a face moarte subită. Este vorba de așa-numita cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept, la care, nu rareori, primele manifestări sunt tulburarea ritmului cardiac, care poate să ducă imediat la deces.

Apoi există cardiomiopatia hipertrofică, extrem de răspândită la persoane, aparent, sănătoase. Nu rareori sportivi de performanță, care mor în timpul unei activități competiționale.

Și, de asemenea, mai există câteva forme particulare, genetice, de cardiomiopatie (toate pe care le-am menționat sunt cardiomiopatii determinate genetic), care, dincolo de prezența cardiomiopatiei, creează o predispoziție absolut aparte pentru tulburări de ritm și pentru moarte subită”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Severitatea afectării cardiace

Al doilea aspect important în evaluarea riscului de moarte subită este severitatea afectării cardiace. Pacienții cu o afectare cardiacă severă, care duce la disfuncția pompei cardiace, sunt expuși unui risc mai mare de tulburări de ritm și deces subit. Cu cât afectarea cardiacă este mai severă, cu atât riscul de evenimente cardiovasculare grave crește.

Prof. dr. Dan Dobreanu subliniază că stratificarea de risc pentru moarte subită se bazează pe aceste două principii fundamentale: tipul de cardiomiopatie și severitatea afectării cardiace. Este esențial ca medicii să ia în considerare aceste aspecte în evaluarea și gestionarea pacienților cu cardiomiopatie pentru a identifica și trata potențialele riscuri în mod eficient și personalizat.

”Al doilea element, dincolo de tipul de cardiomiopatie, este severitatea afectării cardiace.

Este clar că pacienții cu o afectare cardiacă severă și la care cardiomiopatia determină o disfuncție de pompă (inima este o pompă care trebuie să împingă sânge în circulație). Cu cât această afectare este mai severă, cu atât și riscul de a face tulburări și de a face moarte subită este mai mare. 

Și, practic, pe cele două principii: tipul de cardiomiopatie și severitatea afectării cardiace se bazează pe ceea ce noi numim stratificarea de risc pentru moarte subită”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Vezi mai multe în VIDEO - aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel