Primul semn vizibil al colesterolului mărit. Simptomul care îți arată că arterele sunt blocate

Monika Baciu |
Data publicării:
colesterol - FOTO: Freepik@ursoialex
colesterol - FOTO: Freepik@ursoialex

Colestorul mărit poate provoca probleme grave de sănătate. Medicii dezvăluie un semn mai puțin obișnuit care arată că nivelul de colesterol îți blochează arterele.

Colesterolul, cunoscut și sub denumirea de substanță ceroasă, poate adesea provoca pagube tăcute în arterele tale, declanșând probleme de sănătate precum bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Cu toate acestea, un semn revelator al acumulării de colesterol poate uneori să apară în fesele tale. Iată cum să-l identifici.

Nivelul ridicat de "colesterol rău" - tipul care crește riscul de probleme de sănătate - favorizează acumularea de plăci în arterele tale.

"Placa este un material ceros făcut din colesterol și alte substanțe. Când ai prea multă placa, arterele tale se pot îngusta și limita fluxul sanguin", arată portalul de sănătate Saint Luke's.

Atunci când vasele de sânge se contractă ca urmare a acestui lucru, fluxul sanguin către picioarele tale devine, de asemenea, restricționat, ducând la "primul semn vizibil".

Lipsa fluxului sanguin către picioarele tale poate duce uneori la o afecțiune "obișnuită" cunoscută sub numele de boala arterială periferică (PAD).

Vezi și: De ce să nu îți mai bagi vată în urechi. Efectul pe care îl are

Primul semn al colesterolului mărit

Boală arterială periferică - FOTO: Freepik@fabrikasimf

Potrivit portalului de sănătate, "primul" simptom al bolii arteriale periferice poate fi durerea în picioare. Cu toate acestea, această durere nu afectează doar această zonă, ci poate călători până în fesele tale.

"S-ar putea să simți durerea în mușchiul gambei, dar s-ar putea să o simți și în fesele sau coapsele tale”, potrivit Cleveland Clinic.

Portalul de sănătate adaugă că durerea poate fi destul de severă pentru a-ți limita capacitatea de a participa la activități pe care le iubești, unele de-a dreptul simple, precum mersul pe joss au statul în picioare.

Acest lucru poate face ca mușchii să-ți simtă furnicături, să fie slăbiți, grei și obosiți. În afară de durere în fese, PAD poate provoca și alte semne caracteristice, inclusiv:

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Efectul catastrofal pe care îl are

- Durere arzătoare sau durere în picioare și degete în timpul odihnei, mai ales noaptea când stai culcat

- Piele rece pe picioare

- Roșeață sau alte schimbări de culoare ale pielii

- Infecții mai frecvente

- Ulcerații la degete și picioare care nu se vindecă.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Boala arterială periferică, subdiagnosticată și netratată

Această afecțiune comună afectează milioane de oameni, dar adesea trece "subdiagnosticată și netratată". La fel ca și în cazul colesterolului ridicat, chiar și PAD-ul nu provoacă multe simptome evidente, ceea ce face dificil de observat.

Din cauza acestei naturi tăcute, cel mai sigur mod de a determina nivelurile de colesterol este prin efectuarea unui test de sânge.

Vezi și: Simptomul terifiant al AVC-ului. Semnul care apare cu câteva zile înainte ca un vas de sânge să explodeze

Cum să reduci colesterolul mărit

Fie că este vorba de schimbări în stilul de viață sau de un medicament numit statine, există diverse modalități de a aduce nivelurile tale din zona periculoasă. Cheia unei diete care combate colesterolul este reducerea consumului de grăsimi saturate. Astfel, reducerea consumului de alimente precum cârnați, unt, brânză și biscuiți este una dintre cele mai mari arme în arsenalul tău.

Alte schimbări în stilul de viață care ar putea beneficia arterele tale includ exercițiul fizic, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.

Cu toate acestea, medicul tău ar putea să îți prescrie și un medicament pentru scăderea colesterolului, cunoscut sub numele de statine, în anumite cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel