De ce să nu îți mai bagi vată în urechi. Efectul pe care îl are

Monika Baciu |
Data publicării:
vata in urechi - FOTO: Freepik@kay4yk
vata in urechi - FOTO: Freepik@kay4yk

De ce să nu îți mai bagi vată în urechi. Mulți am văzut la bunicii noștri că își băgau vată în urechi pentru a ”nu trage curent”. Medicii specialiști susțin că este un obicei extrem de nesănătos.

Metoda de a-ți introduce vată în urechi pentru a preveni tracțiunea de curent, în special utilizată de către unele persoane mai în vârstă, nu este recomandată din mai multe motive.

Blocarea urechii: Introducerea vatei în ureche poate duce la blocarea canalului urechii, iar acest lucru poate provoca disconfort sau scăderea auzului.

Risc de accidentare: În timpul introducerii vatei în ureche, există riscul ca aceasta să se desprindă și să rămână blocată în ureche, ceea ce poate duce la accidentări și poate necesita intervenție medicală.

Agravarea problemelor preexistente: Dacă există deja probleme la nivelul urechii, cum ar fi infecții sau iritații, introducerea vatei poate agrava aceste probleme sau poate duce la complicări.

Eficacitate redusă în prevenirea tracțiunii de curent: Introducerea vatei în urechi nu oferă o protecție eficientă împotriva tracțiunii de curent. Pentru a preveni pierderea de căldură și a proteja urechile de vânt, este mai util să folosești căciuli sau alte accesorii care acoperă urechile, potrivit Very Well Health.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Efectul catastrofal pe care îl are

Ce se întâmplă când îți bagi vată cu spirt în urechi

Vată - FOTO: chanwitw

Mai mult, sunt persoane care înmoaie vata în spirt, lucru care afectează și mai grav canalul auditiv. Alcoolul sanitar (alcool izopropilic 70%) poate ajuta la evaporarea apei și la uscarea pielii în canalul urechii. Utilizarea alcoolului sanitar pentru curățarea sau irigarea canalului urechii poate ajuta în anumite condiții, cum ar fi otita externă.

Cu toate acestea, există alte afecțiuni ale urechii în care nu ar trebui utilizat alcoolul sanitar, deoarece poate provoca daune sau infecții suplimentare. Dacă irigați urechea cu alcool sanitar, este important să o faceți în mod corespunzător și în condiții de siguranță.

Când să nu se folosească alcool în ureche

Poate fi dăunător să puneți alcool în ureche dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate. Dacă afecțiunea urechii este mai gravă sau mai complexă, ar putea fi necesar să fie tratată de un specialist ORL.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Infecție a urechii medii

O infecție a urechii medii (otita medie) afectează zona din spatele timpanului și poate apărea atunci când un virus, o infecție sau alergiile împiedică drenarea fluidului din urechea medie. Infecțiile sunt frecvente la copii, dar pot apărea și la adulți.

Dacă aveți o infecție a urechii medii, este recomandat să consultați un specialist ORL care poate examina urechea și să pună un diagnostic corect înainte de a încerca tratamente la domiciliu.

Alte afecțiuni

Ar trebui să evitați introducerea alcoolului sanitar sau a altor substanțe în urechi dacă:

- Ați avut o intervenție chirurgicală la ureche

- Aveți tuburi în urechi

- Ați avut o boală a urechii medii

- Afecțiuni ale urechii interne (în special vertij)

- Ați avut radioterapie în zona urechii

Vezi și: Tratamentele naturiste, avertisment dur. Sunt contraindicate pacienților oncologici. Ilioara Oniga: Sunătoarea se află pe primul loc. Efecte adverse mult mai evidente

Când să se utilizeze alcoolul sanitar în ureche

Irigarea urechii este o metodă pe care o puteți utiliza pentru a curăța canalul urechii în anumite condiții. O modalitate de a iriga canalul urechii este să puneți câteva picături de alcool sanitar sau să utilizați o amestec de părți egale de oțet alb și alcool sanitar în ureche.

Folosiți o seringă cu bilă și înclinați capul în lateral înainte de a introduce câteva picături în ureche. Mențineți capul în lateral timp de câteva minute pentru a permite soluției să absoarbă apa și să distrugă bacteriile. În general, totuși, este de preferat să irigați canalul urechii cu apă caldă, care este mult mai puțin iritantă decât alcoolul sau acidul acetic.

Otita externă (urechea înotătorului)

Otita externă este o infecție bacteriană a urechii externe și a canalului urechii, care se întinde de la deschiderea urechii până la timpan. Otita externă apare de obicei atunci când apa este în canalul urechii externe pentru o perioadă îndelungată, cum ar fi în timpul înotului, provocând o proliferare excesivă a bacteriilor. Infecția este cea mai frecventă la copii, dar poate apărea și la adulți.

Clătirea capului, uscarea urechilor cu un prosop sau lăsarea urechilor să se usuce complet pot ajuta la îndepărtarea apei. Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează, clătirea urechii cu alcool sanitar poate ajuta la îndepărtarea excesului de apă și la uscarea urechii. Sau, puteți iriga canalul urechii cu apă caldă.

Nu ar trebui niciodată să introduceți obiecte, inclusiv bețișoare de bumbac, în canalul urechii. Acest lucru poate împinge ceara sau alte substanțe mai adânc în canalul urechii sau poate zgâria sau perfora timpanul.

Vezi și: Cancerul care poate trece neobservat. Semnul dat de tensiunea arterială

Ceara din urechi

Ceara din urechi (cerumenul) menține urechile sănătoase prin prinderea particulelor și protejarea timpanului. De obicei, ceara din urechi se mișcă natural din canalul urechii, dar, în unele cazuri, se poate acumula fie în mod natural, fie din cauza utilizării aparatelor auditive sau a folosirii necorespunzătoare a bețișoarelor de bumbac.

Alcoolul sanitar poate ajuta la uscarea cerumenului, astfel încât să se miște din canalul urechii de unul singur. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel