Tratamentele naturiste, avertisment dur. Sunt contraindicate pacienților oncologici. Ilioara Oniga: Sunătoarea se află pe primul loc. Efecte adverse mult mai evidente

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tratamentele naturiste - FOTO: Freepik@milolabrador
tratamentele naturiste - FOTO: Freepik@milolabrador

Tratamentele naturiste pot face mai mult rău decât bine. Specialiștii atrag atenția că în cazul pacienților diagnosticați cu boli oncologice, tratamentele alternative pe bază de plante pot anula efectul chimioterapiei.

În ultima perioadă, s-a observat o creștere a interesului pentru tratamentele naturiste în combinație cu terapiile medicamentoase, însă experții avertizează asupra riscurilor asociate acestor practici, în special în cazul pacienților care urmează tratament chimioterapic.

Unul dintre principalele avertismente este legat de interacțiunea potențială dintre suplimentele alimentare și medicamentele chimioterapice de bază. Produsele vegetale conțin substanțe care pot modifica absorbția medicamentelor și influența metabolizarea acestora în organism.

Un exemplu notoriu în acest sens este sunătoarea, care se situează pe primul loc în lista plantelor ce pot influența eficacitatea tratamentului, făcându-l mai puțin eficient sau generând efecte secundare neașteptate.

Tratamentele naturiste nu sunt recomandate ca tratament principal în cazul pacienților cu cancer din mai multe motive. Este important să înțelegem că cancerul este o afecțiune complexă și gravă, iar tratamentul său necesită abordări medicale riguroase bazate pe dovezi științifice.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Tratamentele naturiste schimbă eficacitatea chimioterapiei

Prof.univ.dr. farmacist Ilioara Oniga, de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj Napoca, atrage atenția asupra efectelor negative pe care tratamentele naturiste le pot avea în cazul pacienților care urmează proceduri de chimioterapie.

"Dacă un pacient își completează tratamentul chimioterapic de bază cu suplimente alimentare, riscă să-i influențeze eficacitatea, deoarece în produsele vegetale există substanțe care pot modifica absorbția medicamentelor.

De asemenea, pot să influențeze metabolizarea chimioterapicelor și să determine ori ineficiența tratamentului - prin modificarea concentrației plasmatice, sau accelerarea eliminării din organism a acelor medicamente - fie să aibă ca efect creșterea concentrației plasmatice, cu efecte adverse mult mai evidente", explică prof.univ.dr. farmacist Ilioara Oniga, pe pagina de Facebook a Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj Napoca.

Vezi și: Angiografia, tehnica ce pune diagnosticul de cancer fără biopsie. Radu Deac: Nu mai e nevoie de biopsie! Descoperă imediat tumorile maligne

Plantele cele mai nocive

Ceai - FOTO: Freepik@v_elena

Substanțele active din aceste plante pot interfera cu absorbția și metabolizarea medicamentelor, ducând fie la o concentrare prea scăzută în sânge, fie la acumularea lor în cantități excesive, cu riscuri crescute de efecte adverse

"Dintre produsele vegetale ce conțin asemenea molecule, sunătoarea se află pe primul loc, fiind o sursă de substanțe naturale care influențează metabolizarea multor medicamente. Preparatele pe bază de sunătoare trebuie categoric evitate în asociere cu medicația, în special cea chimioterapică.

Există și alte extracte vegetale - de ginseng, de valeriană, de usturoi, de echinaceea - care conțin substanțe ce pot influența eficacitatea chimioterapiei sau, uneori, pot să mascheze posibilele efecte secundare pe care aceasta le dezvoltă.

Sucul de grapefruit este contraindicat în combinație cu aproape orice medicament, pentru că există riscul creșterii concentrației acestuia prin efectul inhibitor enzimatic pe care-l au unele substanțe din grapefruit", a mai explicat prof.univ.dr. farmacist Ilioara Oniga, pe pagina de Facebook a Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj Napoca.

Vezi și: Simptomul terifiant al AVC-ului. Semnul care apare cu câteva zile înainte ca un vas de sânge să explodeze

Întârzierea începerii unui tratament medical adecvat poate avea consecințe grave asupra prognosticului pacientului cu cancer. O abordare bazată pe tratamente naturiste poate să nu fie suficient de eficientă sau să nu acționeze la fel de rapid ca tratamentele medicale convenționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel