Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Efectul catastrofal pe care îl are

Nu este absolut nimic neobișnuit ca dimineața să mâncăm un sandviș sau orice alt aliment cu pâine. Dar oare știm ce efect are pâinea consumată pe stomacul gol? Specialiștii lansează un avertisment teribil:...
Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Când mănânci pâine pe stomacul gol, aceasta poate furniza carbohidrați care sunt transformați în glucoză în organism.
Glucoza este o sursă rapidă de energie pentru celulele tale. Totuși, senzația de sațietate pe termen lung depinde și de alți factori precum conținutul de fibre și grăsimi al pâinii, cât și de alte alimente pe care le-ai consumat înainte sau în același timp.
Pâinea, efect asupra zahărului din sânge
Totuși, pâinea are adesea o reputație proastă pentru efectul său asupra zahărului din sânge. Atât carbohidrații simpli, cât și cei complecși se descompun în glucoză, iar corpul tău trebuie să producă insulină pentru a muta această glucoză pentru a furniza celulelor tale energie. Carbohidrații simpli includ sucuri de fructe, bomboane și orice conține zahăr adăugat.
Aceștia se descompun mult mai rapid în glucoză, ceea ce poate provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge. Carbohidrații complecși, precum pâinea, durează puțin mai mult pentru a se descompune în glucoză deoarece au în mod tipic mai multă fibră pentru a încetini digestia.
Cu toate acestea, carbohidrații procesați precum pâinea albă și pastele sunt descompuse de corpul tău aproape la fel de repede ca cei simpli. Când mănânci pâine albă fără nicio altă mâncare pentru a încetini digestia, zahărul din sânge poate crește rapid, potrivit Health Digest.
Pâine - FOTO: Freepik
Creșterile bruște ale zahărului din sânge, asociate cu diabetul de tip 2 sau creșterea în greutate
În timp ce creșterea ocazională a zahărului din sânge cauzată de consumul de pâine albă este probabil inofensivă, corpul tău poate deveni mai puțin receptiv la insulină pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.
În timp, nivelul constant ridicat de glucoză în sânge poate duce la diabet de tip 2. Persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să fie în mod deosebit atente să nu consume alimente precum pâinea albă înainte de mesele lor, conform unui studiu pilot din 2015 publicat în Diabetes Care.
Studiul a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 tratat cu metformină care au consumat pâine ciabatta și suc de portocale înainte de masa principală au avut niveluri mai mari de glucoză după masă decât atunci când au consumat pâinea și sucul după masă.
Conform Houston Methodist, consumul excesiv de carbohidrați într-o singură masă poate duce, de asemenea, la luare în greutate. Atunci când celulele tale au suficientă glucoză pentru energie, ficatul tău stochează excesul de glucoză pentru utilizare ulterioară. Dacă deja ai suficientă glucoză stocată în ficat, corpul tău va converti această glucoză rămasă în grăsime.
Ce pâine poți consuma pe stomacul gol
Nu trebuie să renunți la pâine, dar poți face alegeri mai înțelepte în ceea ce privește tipul de pâine astfel încât să nu afecteze nivelul zahărului din sânge. Pâinea cu zahăr adăugat, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și făină albă este probabil mai procesată și cauzează o creștere mai rapidă a zahărului din sânge.
Indicele glicemic clasifică alimentele și băuturile în funcție de cât de rapid cresc nivelul zahărului din sânge. Conform Ghidului alimentar al Indicelui Glicemic, un indice glicemic de 70 sau mai mult este considerat ridicat, iar este indicat să ții alimente precum acestea la minimum.
Pâinea albă și cea integrală au un indice glicemic ridicat în comparație cu alte tipuri de pâine, cum ar fi cea integrală, de secară sau de grâu. Pâinea de secară este cea care are un indice glicemic scăzut.
Chiar dacă îți place foarte mult pâinea albă, poți controla aceste creșteri ale zahărului din sânge prin asocierea pâinii cu alte alimente. Conform Baylor, Scott & White Health, încearcă să adaugi un aliment bogat în grăsimi sau proteine la pâinea ta pentru a încetini digestia.
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.