Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Efectul catastrofal pe care îl are

Monika Baciu |
Data publicării:
paine pe stomacul gol - FOTO: Freepik@EyeEM
paine pe stomacul gol - FOTO: Freepik@EyeEM

Nu este absolut nimic neobișnuit ca dimineața să mâncăm un sandviș sau orice alt aliment cu pâine. Dar oare știm ce efect are pâinea consumată pe stomacul gol? Specialiștii lansează un avertisment teribil: efectele consumului de pâine pe stomacul gol sunt devastatoare.

Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Când mănânci pâine pe stomacul gol, aceasta poate furniza carbohidrați care sunt transformați în glucoză în organism.

Glucoza este o sursă rapidă de energie pentru celulele tale. Totuși, senzația de sațietate pe termen lung depinde și de alți factori precum conținutul de fibre și grăsimi al pâinii, cât și de alte alimente pe care le-ai consumat înainte sau în același timp.

Pâinea, efect asupra zahărului din sânge

Totuși, pâinea are adesea o reputație proastă pentru efectul său asupra zahărului din sânge. Atât carbohidrații simpli, cât și cei complecși se descompun în glucoză, iar corpul tău trebuie să producă insulină pentru a muta această glucoză pentru a furniza celulelor tale energie. Carbohidrații simpli includ sucuri de fructe, bomboane și orice conține zahăr adăugat.

Aceștia se descompun mult mai rapid în glucoză, ceea ce poate provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge. Carbohidrații complecși, precum pâinea, durează puțin mai mult pentru a se descompune în glucoză deoarece au în mod tipic mai multă fibră pentru a încetini digestia.

Cu toate acestea, carbohidrații procesați precum pâinea albă și pastele sunt descompuse de corpul tău aproape la fel de repede ca cei simpli. Când mănânci pâine albă fără nicio altă mâncare pentru a încetini digestia, zahărul din sânge poate crește rapid, potrivit Health Digest.

Pâine - FOTO: Freepik

Creșterile bruște ale zahărului din sânge, asociate cu diabetul de tip 2 sau creșterea în greutate

În timp ce creșterea ocazională a zahărului din sânge cauzată de consumul de pâine albă este probabil inofensivă, corpul tău poate deveni mai puțin receptiv la insulină pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.

În timp, nivelul constant ridicat de glucoză în sânge poate duce la diabet de tip 2. Persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să fie în mod deosebit atente să nu consume alimente precum pâinea albă înainte de mesele lor, conform unui studiu pilot din 2015 publicat în Diabetes Care.

Studiul a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 tratat cu metformină care au consumat pâine ciabatta și suc de portocale înainte de masa principală au avut niveluri mai mari de glucoză după masă decât atunci când au consumat pâinea și sucul după masă.

Conform Houston Methodist, consumul excesiv de carbohidrați într-o singură masă poate duce, de asemenea, la luare în greutate. Atunci când celulele tale au suficientă glucoză pentru energie, ficatul tău stochează excesul de glucoză pentru utilizare ulterioară. Dacă deja ai suficientă glucoză stocată în ficat, corpul tău va converti această glucoză rămasă în grăsime.

Ce pâine poți consuma pe stomacul gol

Nu trebuie să renunți la pâine, dar poți face alegeri mai înțelepte în ceea ce privește tipul de pâine astfel încât să nu afecteze nivelul zahărului din sânge. Pâinea cu zahăr adăugat, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și făină albă este probabil mai procesată și cauzează o creștere mai rapidă a zahărului din sânge. 

Indicele glicemic clasifică alimentele și băuturile în funcție de cât de rapid cresc nivelul zahărului din sânge. Conform Ghidului alimentar al Indicelui Glicemic, un indice glicemic de 70 sau mai mult este considerat ridicat, iar este indicat să ții alimente precum acestea la minimum.

Pâinea albă și cea integrală au un indice glicemic ridicat în comparație cu alte tipuri de pâine, cum ar fi cea integrală, de secară sau de grâu. Pâinea de secară este cea care are un indice glicemic scăzut.

Chiar dacă îți place foarte mult pâinea albă, poți controla aceste creșteri ale zahărului din sânge prin asocierea pâinii cu alte alimente. Conform Baylor, Scott & White Health, încearcă să adaugi un aliment bogat în grăsimi sau proteine ​​la pâinea ta pentru a încetini digestia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel