Programul de tromboliză intravenoasă, 38 de spitale evaluate

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un  proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Prin actul normativ se propune extinderea programului la nivel național.

Începând din anul 2015, în programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut au fost incluse 10 spitale din România. Pentru că mai sunt și alte unități sanitare care vor intra în acest program, în luna ianuarie a anului 2019 se va încheia evaluarea acestora. 38 de spitale județene din întreaga țară vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. 

Criteriile de eligibilitate pentru unităţile care derulează AP-AVCA sunt publicate în noul proiect legislativ și cuprind printre altele serviciu de gardă de neurologie 7/7, 24/24, existenţa în permanenţă în unitatea de primiri urgenţe a spitalului sau, în unitățile sanitare cu paturi care nu au în structură UPU în Unitatea de AVC acute/secția de terapie intensivă/ secția de neurologie, după caz, a 1-2 paturi disponibile, cu dotarea necesară pentru monitorizare cardiovasculară care să fie utilizate de către medicul neurolog de gardă pentru iniţierea şi derularea terapiei de fibrinoliză cu rtPA administrat intravenos, specifice acestor cazuri; în unităţile medicale care asigură şi tratament endovascular, echipa formată din medic radiolog cu pregătire de neuradiologie intervențională și asistent medical va putea fi solicitată rapid 7/7, 24/24 şi va exista linie de gardă de neurochirurgie 7/7, 24/24.

În ceea ce privește personalul, centrele care vor să facă parte din program trebuie să aibă personal calificat: cel puţin 1 medic neurolog specialist/primar, 1 medic specialist/primar în imagistică prin CT cerebrală, o asistentă şi o infirmieră disponibile pe tot parcursul programului gărzii. Toate criteriile le găsiți aici

Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazeaza pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel