Proteste medici. Federația „Solidaritatea Sanitară”, decizie

Alexandra Zărnescu / 16 feb 2019 / 10:40
Angajații spitalului sunt nemulțumiți de diminuarea salarială
Angajații spitalului sunt nemulțumiți de diminuarea salarială

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” anunță că se întrunește pentru a decide în privința protestelor medicilor. 

"În condițiile în care garanțiile oferite de Guvern că nici un salariat nu va pierde din veniturile salariale sunt contrazise tot mai des de realitate, dovada publică constituind-o numărul tot mai mare de proteste spontane desfășurate în diferite spitale publice, Federația „Solidaritatea Sanitară" a convocat Consiliului de Coordonare al organizației în data de 19.02.2019 pentru a decide în privința acțiunilor menite să apere interesele salariaților.

Principala temă pe ordinea de zi o constituie reluarea acțiunilor de protest declanșate imediat după adoptarea OUG nr. 114/2018. Apreciem faptul că și cealaltă organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector sanitar intenționează să se alăture acțiunilor inițiate de noi împotriva efectelor negative ale acestui act normativ și a efectelor legi salarizării, menționând că data de organizare a Consiliului de Coordonare a avut în vedere deschide posibilității unor acțiuni comune.

Alături de revendicările anterioare înaintate, solicitările adresate de Federația „Solidaritatea Sanitară" vizează și adoptarea, prin Ordonanță de urgență, a celor două soluții cumulative menite să salveze de la reducerea veniturilor salariale salariații aflați în zona de risc:

1. Mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază.

2. Scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%.

 

La un pas de grevă generală 

 


În condițiile în care Guvernul nu răspunde solicitărilor pentru reluarea urgentă a negocierile în vederea corectării situației actuale, estimăm că declanșarea conflictului colectiv de muncă și demararea semnăturilor pentru greva generală are o probabilitate mare. Această variantă ar putea oferi o alternativă organizată la protestele spontane ale salariaților.

Atenționăm Guvernul că degringolada creată de întârzierea adoptării bugetului a condus la decalarea de facto a transpunerii unora dintre prevederile legale privind salarizarea în marea majoritate a unităților sanitare, respectiv la amânarea pentru luna martie 2019 a întâlnirii salariaților cu unele dintre efectele negative ale legii salarizării. În condițiile în care spitalele în care s-a efectuat transpunerea acestor prevederi legale sunt tocmai cele în care s-au ivit protestele spontane, este evident că suntem într-o situație de amânare sine lege a unui deznodământ nefericit pentru peste 65% din angajații sectorului public de sănătate.

Dacă Guvernul nu dă curs modificărilor legislative prin Ordonanță de urgență pe care Federația „Solidaritatea Sanitară" le solicită, situația se va deteriora rapid în momentul în care cca. 65% dintre angajații din sănătate vor constanta pe fluturașul de salariu că sunt în situația de pierdere a veniturilor nete. În aceste condiții, nemulțumirile îndreptățite ale salariaților din sănătate riscă să ia forma unui val de proteste spontane. Refuzul negocierilor în acest moment antrenează responsabilitatea Guvernului pentru o asemenea stare de anarhie. Situația este agravată semnificativ de starea de incertitudine generată de lipsa contractului colectiv de muncă la nivel de sector, absența reglementării contractuale a relațiilor de muncă afectând negativ în mod suplimentar angajații din sectorul public de sănătate.

Pentru a se asigura că deciziile Consiliului de Coordonare reflectă cu acuratețe interesele tuturor salariaților din sectorul public de sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară" a declanșat o consultare publică a acestora pe principalele teme aflate în dezbatere, oferindu-le posibilitatea să indice situațiile în care se află și să-și exprime convingerile și intențiile de acțiune. Respectându-ne angajamentul pentru transparența acțiunilor și motivelor care stau la baza acestora, rezultatele consultării vor fi făcute publice în momentul finalizării acesteia," se arată în comunicatul "Solidaritatea Sanitară".

[citeste si]

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy