Prototip portabil care detectează drogurile. Universitatea din România implicată în proiect

Adisa Codruț / 08 oct 2019 / 20:09
Medicamente
Medicamente

UMF Cluj-Napoca este partener într-un proiect european de cercetare legat de creșterea eficienței în detecția diverselor droguri şi medicamente.

Prototip, droguri. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, prin Facultatea de Farmacie, este partener într-un proiect de cercetare european legat de creșterea eficienței în detecția diverselor droguri şi medicamente.

Proiectul "BorderSens", a cărui valoare este de 5,5 milioane de euro, reuneşte un consorțiu de 16 instituții de învățământ superior din opt state membre UE, se va desfăşura în următorii 4 ani şi este coordonat de Universitatea din Antwerp, Belgia. Partenerii includ universități, institute de cercetare, autorități de frontieră, servicii de poliție și mai multe companii.

Prototip, droguri. Produsul final al cercetării

Obiectivul proiectului este de a crea un prototip portabil, ușor de utilizat pentru detecția pe teren a drogurilor. Noul dispozitiv va conține o asociere de nanomateriale inteligente și va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire în prealabil. Va avea și funcția de alarmă pentru anumite medicamente şi droguri. Dispozitivul va fi testat în mai multe țări europene.

Echipa UMF este coordonată de profesoara Cecilia Cristea cu experiență în dezvoltarea de dispozitive portabile de detecție rapidă, pe bază de senzori electrochimici şi optici, înglobând diverse nanomateriale pentru domeniul farmaceutic/biomedical prin utilizarea de tehnologii moderne.

„Participarea noastră în proiectul BorderSens validează munca susținută a echipei formate din cadre didactice ale Facultăţii de Farmacie și sunt sigură că expertiza noastră va avea un rol definitoriu în dezvoltarea noului dispozitiv analitic. Senzorul care asigură detecția rapidă și simultană a mai multor analiţi poate reprezenta, în acest caz, elementul cheie în detecția sensibilă și selectivă a drogurilor cu implicații pe termen lung", susține profesoara Cecilia Cristea.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy